Weyts laat verbod op elektrische halsbanden onderzoeken

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zal de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn vragen om te onderzoeken of een verbod op de verkoop van elektrische halsbanden voor honden wenselijk is. Dat is de uitkomst van een ontmoeting van de Weyts met een delegatie van Het Blauwe Kruis van de Kust. De leden van dat dierenasiel in Oostende willen een verbod op elektrische halsbanden.
Kurt Desplenter

Fabrice Goffin van het Blauw Kruis overhandigde de minister van Dierenwelzijn een bundel van enkele honderden bladzijden met wetenschappelijke studies over de schadelijke gevolgen van de elektrische halsbanden.

"We hebben zelf een enquête gedaan bij meer dan 2.600 Belgische dierenartsen", aldus Goffin. "En meer dan 1 op de 5 rapporteert dat honden angsttrauma's overhouden aan halsbanden die hen shocks toedienen. 1 op de 7 honden houdt er brandwonden aan over. Bijna 6 op de 10 dierenartsen zijn voor een verbod op de verkoop van elektrische halsbanden en antiblafhalsbanden gewonnen."

Hondengedragstherapeuten Glenn Janssens en Koen van Daele noemden de elektrische banden overbodige marteltuigen, "omdat je veel beter en dierenvriendelijker resultaat kunt behalen door met je hond een cursus in een hondenbclub te volgen."

Weyts bleek gevoelig voor de kwestie van de stroomhalsbanden. Dat was zelfs letterlijk zo, toen de minister zich door de delegatie van het Blauwe Kruis een stroomband aan de arm liet binden. Weyts ondervond daardoor dat zelfs een lichte stoot serieus pijn doet.

De minister ziet genoeg nieuwe elementen in de enquête van het Blauwe Kruis om de kwestie van een verbod op stroomhalsbanden opnieuw voor te leggen aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. Een advies van de vroegere federale Raad voor Dierenwelzijn uit 2010 laat de vrije verkoop van stroomhalsbanden toe, maar Weyts wil aan de nieuwe Vlaamse raad vragen om dit te herbekijken. Op een precieze termijn wilde de minister zich niet laten vastpinnen, "maar als ik het hen beleefd vraag, zullen ze dat toch ook niet eindeloos laten aanslepen", verwacht de minister.

Meest gelezen