Zanger en muzikant Prince is overleden

In de Amerikaanse staat Minnesota is zanger en muzikant Prince overleden. Dat bevestigt zijn agent aan het persagentschap AP. Hij was 57.

Vanmorgen is in de opnamestudio's Paisley Park Records van Prince een levenloos lichaam aangetroffen. Aanvankelijk werd over de identiteit niks bekendgemaakt, maar al snel gonsde het van de geruchten dat het om Prince zelf ging. Dat heeft zijn agent Yvette Noel-Schure intussen aan AP bevestigd.

Ook de lokale sheriff Jim Olson heeft intussen meer uitleg gegeven. "Omstreeks 9.43 uur hebben agenten een noodoproep beantwoord in de Paisley Park Studios in Chanhassen", luidt het in een officiële mededeling. "Op de vloer van een lift vonden ze het lichaam van een volwassen man. Hulpverleners hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar dat is niet gelukt."

"De man is officieel doodverklaard om 10.07 uur. Hij is inmiddels geïdentificeerd als Prince Rogers Nelson (57). De politie onderzoekt de omstandigheden van zijn dood."

Prince was een zanger, songwriter en arrangeur. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de meest vernieuwende muzikanten van zijn tijd. Hij liet zich beïnvloeden door mensen en bands al James Brown, The Beatles en Jimi Hendrix.

Ondanks zijn lengte van amper 1,58 meter zien velen hem als één van de grootste artiesten ooit. Hij beïnvloedde op zijn beurt tal van muzikanten en zelfs hele genres als techno, rap, dance en rythm-and-blues.

"His purple highness"

Prince Roger Nelson werd geboren in Minneapolis en brak in de late jaren 70 door met hits als "Wanna be your lover". In de jaren 80 werd hij wereldberoemd met de albums "1999" (1982), "Purple rain" (1984), "Parade" (1986) en "Sign o'the times" (1987). Later volgden albums als "Graffiti bridge" (1990), "Diamonds and pearls" (1991), "The black album" (1994) en "The gold experience" (1995).

Tot zijn grootste hits behoren nummers als "1999", "Little red corvette", "Let's go crazy", "When doves cry", "Purple rain", "Kiss", "Cream", "Starfish and coffee" en "The most beautiful girl in the world". Aan het nummer "Purple rain" en aan het gelijknamige album houdt hij zijn bijnaam "His purple highness" ("Zijne purperen hoogheid") over. Alles samen verkocht hij meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn carrière.

Naast eigen werk schreef hij wereldberoemde hits voor andere artiesten, zoals "Nothing compares 2 U" voor Sinead O'Connor, "When you were mine" voor Cyndi Lauper en "Manic monday" voor The Bangles. Hij verleende ook zijn medewerking aan tal van andere bands zoals The Revolution, Vanity en Wendy and Lisa.

In 2004 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij won talloze prijzen, waaronder meerdere Grammy's, Golden Globes, een Brit Award en zelfs een Oscar voor "Purple rain".

2007 Getty Images

"The artist formerly known as Prince"

Halfweg de jaren 90 kwam het tot een breuk tussen Prince en Warner Bros Records. Hij beweerde dat zijn platenmaatschappij hem tot "slaaf" had gemaakt en dat hij hierdoor niet langer als Prince door het leven kon gaan. Hierop veranderde hij zijn naam naar een onuitspreekbaar symbool waardoor de pers hem jarenlang "The artist formerly known as Prince" noemde. In het voorjaar van 2014 kwam het tot een verzoening en tekende Prince een nieuw contract bij Warner Bros Records.

Over zijn precieze doodsoorzaak is nog niks bekend. Afgelopen weekend moest het privévliegtuig van Prince nog een noodlanding maken nadat hij tijdens de vlucht onwel was geworden. Na een behandeling van drie uur kon hij zijn reis toen voortzetten. Een week eerder annuleerde hij nog twee concerten in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia omdat hij de griep had.

"The beautiful ones"

Legendarisch is zijn optreden tijdens de pauze van de Superbowl in 2007. Op 5 en 6 juli 2011 gaf hij twee opeenvolgende avonden een uitverkocht concert op het Sint-Pietersplein in Gent. Op 30 mei 2014 verraste hij vriend en vijand met verschillende verrassingsconcerten in de Botanique in Brussel nadat hij twee dagen eerder nog het Sportpaleis in Antwerpen had laten vollopen.

Tijdens een concert vorige maand in New York kondigde hij nog aan dat hij zijn memoires aan het schrijven was onder de noemer "The beautiful ones". Normaal zou het boek in de herfst van 2017 bij uitgever Spiegel & Grau verschijnen.

1985 AP

"Purple rain":