"13 doden door explosieven van IS in Libische stad"

Minstens dertien mensen zijn gedood door explosieven die strijders van terreurgroep IS hebben achtergelaten in de Oost-Libische stad Derna. Dat maakte de Libische nieuwswebsite al-Wasat bekend.

De slachtoffers kwamen om toen ze probeerden explosieven en mijnen te verwijderen, aldus een ziekenhuisbron. IS had de explosieven aangebracht in het vroegere bolwerk van de groep. Volgens inwoners en lokale media verliet IS Derna woensdag onder druk van aanvallen van rivaliserende islamisten en luchtaanvallen van troepen die trouw zijn aan de regering die gevestigd is in de oostelijke stad Tobroek.

Sinds de opstand tegen het bewind van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011, is het land in chaos verzonken, met verschillende regeringen die worden gesteund door rivaliserende milities. IS maakte gebruik van de chaos om voet aan de grond te krijgen in Libië.