"Het is alsof de popmuziek zélf is gestorven"

Van over de hele wereld komen er reacties op het plotse overlijden van Prince. En ook hier bij ons zijn muziekkenners en artiesten vol lof over "Zijne purperen hoogheid". Iedereen is het erover eens: zijn invloed op de geschiedenis van de popmuziek is niet te onderschatten.
1985 AP

Nathan Amach - de zoon van "Boogie Boy" Paul Ambach - ontmoette Prince in 2010 en 2011, toen hij de kans had om een van zijn "legendarische aftershows" te organiseren. "Het was iemand die naast het podium niet even flamboyant was als erop. Hij was veel stiller. Hij heeft mij één keer bedankt na een show, maar voor de rest heb ik hem vooral in actie gezien", zegt hij in "De ochtend".

"Het was mooi om te zien dat zo'n muzikale held toch alles zelf ging regelen", vervolgt hij. "Hij was als eerste in de zaal en ging door omstandigheden zelf achter de drums zitten om te soundchecken. Het was een proactieve persoon die niet ging wachten tot iets voor hem zou worden gedaan."

De muzikant is duidelijk: Prince was uniek en kon eigenlijk alles, van het componeren van muziek over het inspelen in de studio tot het optreden op een podium. "Normaal ben je een studiomens of een podiumbeest. Prince was meer dan beiden. Hij deed alles van a tot z. Dat is iets wat je niet zo vaak meer ziet."

Ook bij vader Ambach - de eerste die Prince naar België haalde - is een zelfde geluid te horen. "Hij had alle talenten en zelfs nog een talent extra: hij kon met de knoppen werken in de studio, wat hem echt een genie maakte", zei hij op Radio 1. "Ik ben emotioneel zeer aangeslagen."

"Zonder hem popmuziek zonder ballen"

"Dit overlijden komt zeer onverwacht", benadrukt journalist Sacha Van der Speeten van De Standaard en Bruzz. "Je kon moeilijk aan hem ontsnappen, want hij was overal. Voor mij voelt het een beetje aan alsof de popmuziek zélf is gestorven", zei hij eveneens op Radio 1.

"De voorbije twintig en dertig jaar was er amper een pop- of rockgroep die niet schatplichtig was aan wat hij heeft gedaan", zegt hij. "En dan heb ik het zowel over de sound, de dynamiek, de teksten, enzovoort. Zonder hem had de popmuziek vandaag zonder ballen geklonken."

"Je maakt je belachelijk als je Prince niet goed vindt"

Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht leerde Prince kennen tijdens zijn puberteit. Hij reageerde gisterenavond aangeslagen op het nieuws. "Hij was misschien klein van gestalte, maar op muzikaal vlak was hij een genie. Hij gaf optredens van twee à drie uur en daarna speelde hij nog eens uren op andere locaties omdat hij zoveel plezier beleefde aan muziek maken."

"Je maakt jezelf belachelijk als je Prince niet goed vindt. Dat is zoals een berg of de zon niet goed vinden. ", vat Tom Barman, de zanger van dEUS, het samen op Studio Brussel. "Toen ik 16 jaar was heb ik tijdens de zomer Prince via via ontmoet en ik heb hem toen één vraag gesteld: "Have you had your positivity today?" Prince antwoordde volledig op z'n Prince: "Not today, maybe tomorrow". Een dag om nooit meer te vergeten."