"Maak Engels onthaaltaal in Brussel"

Gebruik het Engels als onthaaltaal in de Brusselse overheidsdiensten. Maak een digitaal bedrijfsplatform waar alle informatie voor bedrijven ook in het Engels beschikbaar is. Dat stellen de Brusselse CD&V-parlementsleden Brigitte Grouwels en Paul Delva voor om de internationale aantrekkelijkheid van Brussel opnieuw te vergroten. De terreurdreiging en de aanslagen van een maand geleden in Zaventem en Maalbeek hakken immers zwaar in op het imago van Brussel en de Brusselse economie.

CD&V heeft een reeks voorstellen uitgewerkt om het imago van Brussel weer op te poetsen. In de gemeentelijke en gewestelijke Brusselse administratie zou ook het Engels als onthaaltaal moeten gelden. Aangezien het Engels veelal de werktaal is van het bedrijfsleven en van de meeste internationale instellingen, wil CD&V deze mensen ook in het Engels welkom heten in Brussel. "Dit betekent geenszins dat CD&V wil raken aan de bestaande taalwetgeving of dat er nieuwe duurzame taalfaciliteiten in Brussel worden gecreëerd", benadrukken Delva en Grouwels.

In de lijn hiervan dient ook een Engelstalig digitaal informatieplatform voor bedrijven beschikbaar moeten zijn. Eens de bedrijven een dossier bij de overheid willen indienen, moet dat wel in het Frans of Nederlands gebeuren.

Ook de websites van de Brusselse gemeenten zouden in het Engels beschikbaar zijn. Vandaag geldt dat volgens CD&V enkel voor 5 van de 19 Brusselse gemeenten: Stad Brussel, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

"Brussel is Brussels"

Grouwels en Delva pleiten voorts voor (Engelstalige) welkomstpakketten voor nieuwkomers en voor toeristische bewegwijzering in het Engels. Ze verwijzen naar het gewestelijke "be.brussels"-logo dat sinds 2012 bestaat.

"Brussel is vandaag ook "Brussels" dankzij de aanwezigheid van de Europese instellingen, van Europese organisaties en verenigingen allerhande, van de hoofdzetel van heel wat multinationals, enzovoort", merkt Delva op. "Bedrijven en toeristen laten Brussel links liggen. De gewestelijke overheid moet alle zeilen bijzetten om deze internationale rol van Brussel te vrijwaren en nog verder te versterken", vult Grouwels aan.