Aantal GAS-boetes keldert in Antwerpen

Het aantal GAS-boetes in de stad Antwerpen is bijna gehalveerd van zo'n 12.000 in 2014 naar 6.600 in 2015. Vooral voor sluikstorten zijn minder vaak boetes uitgeschreven. "De sluikstorters worden slimmer", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ze weten dat we ze in de gaten houden."
Jasper Jacobs

Antwerpen schrijft minder en minder GAS-boetes uit. Vorig jaar waren het er 6.600, dat is zowat de helft van de 12.000 een jaar eerder. De stad wil het systeem vooral inzetten tegen inbreuken die echt overlast veroorzaken, zoals nachtlawaai en sluikstorten. Opmerkelijk is dat er veel minder afval van sluikstorten is opgehaald, maar dat er meer meldingen van sluikstorten waren. Volgens burgemeester De Wever worden de sluikstorters slimmer: "ze weten dat we ze in de gaten houden, dus gooien ze minder grote hoeveelheden weg met minder bewijsmateriaal in."

Volgens de burgemeester wordt daarom gekeken naar andere oplossing voor het sluikstortingsprobleem. "We zetten vanaf dit jaar cleanteams in die onmiddellijk kunnen ingrijpen, maar ook opgeleid zijn om te onderzoeken wie het afval er gedumpt heeft", zegt hij. Daarnaast gaat de stad Antwerpen ook mobiele camera's inzetten om bepaalde "hotspots" waar veel afval wordt gedumpt beter in de gaten te kunnen houden.