Beginnend herstel van verzuring in Vlaamse bossen

Twintig jaar verminderde afzet van verzurende en vermestende stoffen zorgt ervoor dat de bodems van onze Vlaamse bossen zich herstellen. Dat omslagpunt stelde het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) vast in een langlopende studie. Het gaat wel om een traag proces van herstel.

"We weten al langer dat de neerslag van verzurende en vermestende stoffen aan het verminderen is. We merken nu in het bodemvocht van bossen een toename van de pH, maar ook minder opgelost aluminium, minder sulfaat en minder ionische sterkte", verduidelijkt Geert Sioen (INBO) een studie van zijn collega Arne Verstraeten.

"De verminderde druk door de luchtvervuiling heeft in de verzuurde bodems van onze bossen een chemisch herstel op gang gebracht. Het gaat wel om een traag proces, want nu pas zien we beginnende resultaten van twintig jaar verminderde deposities."

De positieve resultaten zijn volgens de onderzoekers te danken aan emissiebeperkende maatregelen in de landbouw en de industrie.

Het kan nog tientallen jaren duren vooraleer er een volledig herstel is, zo wordt uit buitenlands onderzoek aangenomen. "De deposities zijn er nog altijd, in Vlaanderen vrij hoog in vergelijking met andere West-Europese landen, maar ze evolueren wel positief."

De resultaten komen uit een langlopende monitoringcampagne die in 1987 startte, en waarbij tweewekelijks zowel neerslag als bodemvocht wordt genoteerd in vijf Vlaamse bossen. Die situeren zich in Torhout, Gontrode (Melle), Hoeilaart, Brasschaat en Ravels.