Berging gezonken Flinterstar kan beginnen

Het vrachtschip Flinterstar kan binnenkort eindelijk geborgen worden, ruim zes maanden nadat het gezonken is voor de kust van Zeebrugge. De eigenaar van het schip heeft het contract voor de bergingswerkzaamheden ondertekend. Nog voor de winter moet het schip volledig geborgen zijn.
Ricardo Smit

Aanvankelijk had de reder afstand gedaan van de Flinterstar, maar de rechtbank verplichtte de eigenaar alsnog om het schip voor eigen rekening te bergen. Gisteren is het bergingscontract uiteindelijk ondertekend, zo meldt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD).

Vier Belgische bedrijven zullen instaan voor de berging: Herbosch-Kiere NV, Jan De Nul NV, Dredging International NV en Scaldis Salvage & Marine Contractors NV.

Binnen enkele weken start de eerste fase van de bergingswerkzaamheden. Tegen 31 oktober moet alles afgerond zijn, meldt het kabinet van Tommelein. "Het schip ligt langs de drukste zeeroute van de wereld. Het moet er snel weg voor er nog ongelukken gebeuren", zegt de staatssecretaris.

De Flinterstar botste op 6 oktober vorig jaar met een gastanker en ligt sindsdien op een zandbank voor de kust van Zeebrugge. Het onderzoek naar de verantwoordelijkheid loopt nog. De kosten die de overheid heeft gemaakt, lopen intussen op tot boven de 3 miljoen euro. "Die zullen we maximaal proberen terug te vorderen", aldus het kabinet van Tommelein. De kosten van de berging zal de rederij in elk geval op zich nemen.