Boris Johnson gooit buste van Churchill in de strijd

De Londense burgemeester Boris Johnson is niet opgezet met het bezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama aan Groot-Brittannië brengt. Zijn uitgesproken standpunt tegen een Brexit roept de woede op van het Brexit-kamp, waartoe Johnson behoort. De burgemeester van de Britse hoofdstad gooit nu zelfs de buste van Churchill in de strijd.

De Amerikaanse president Barack Obama is in Londen voor een officieel bezoek. Zijn tussenkomst in het debat of Groot-Brittannië al de niet de Europese Unie moet verlaten, roept de woede op van de voorstanders van een Brexit.

Obama benadrukt wel dat de Britse kiezers zelf moeten beslissen, maar toch wordt zijn standpunt niet in dank afgenomen door de voorstanders van een Brexit.

Een van de kopstukken van het Brexit-kamp, de Londense burgemeester Boris Johnson, noemt de uitspraken van Obama hypocriet. "Dat de VS ons komt vertellen dat we de controle over onze democratie moeten opgeven, is incoherent, inconsistent en hypocriet", zegt hij in de krant The Sun.

"Obama houdt niet van de Britten door zijn roots"

In het Britse boulevardblad blaast Boris Johnson de oude mythe nieuw leven in dat de buste van Winston Churchill zou zijn teruggegeven aan de Britse ambassade in Washington de eerste dag van het presidentschap van Obama. Dit verhaal steekt af en toe eens de kop op, maar er wordt meestal niet bij verteld dat de beslissing om de buste terug te geven, werd genomen door de voorganger van Obama in het Witte Huis: George W. Bush.

Boris Johnson kan het in datzelfde interview ook niet nalaten om het over de Keniaanse roots van de Amerikaanse president te hebben. Daar heeft Nigel Farage, de leider van de rechts-populistische Ukip-partij, zich dankbaar bij aangesloten. "Obama houdt niet van de Britten. Zijn grootvader is opgegroeid in Kenia, een oude Britse kolonie. Daar zit hij nog altijd mee in zijn maag", aldus Farage.

Downing Street 10 heeft intussen Boris Johnson op de vingers getikt. "De burgemeester van Londen moet zich aan de feiten houden", zegt een woordvoerder van de Britse premier David Cameron. Ook de kleinzoon van Winston Churchill, Nicholas Soames, heeft zich op Twitter boos gemaakt over de uitspraken van Johnson: "Het zijn domme, nietszeggende en lege uitlatingen".

Wel een hartelijke relatie met de Britse royals

Op het programma van Obama - die vergezeld wordt door zijn vrouw Michelle die speciaal uit de VS komt overgevlogen - staat een lunch met koningin Elizabeth. Die vierde gisteren haar 90e verjaardag. De relaties tussen de familie Obama en het Britse koningshuis zijn erg hartelijk en ze hebben elkaar tijdens de ambtstermijn van Obama geregeld ontmoet.

Morgen zijn Obama en zijn vrouw uitgenodigd in Kensington Palace voor een diner bij prins William en zijn vrouw. Ook prins Harry zal daarbij aanwezig zijn.

Naast zijn koninklijke verplichtingen heeft Obama een ontmoeting met de Britse premier David Cameron. Zij zullen het hebben over de gezamenlijke strijd tegen de terreurgroep IS, Afghanistan, Syrië, Libië, de Russische houding tegenover Oekraïne en de globale economische toestand. Ook de Amerikaanse presidentiële campagne zal aan bod komen.

AFP or licensors