De tien gezichten van een popicoon

Popicoon Prince was een opmerkelijke figuur. Maar wat typeerde de wereldster dan in het bijzonder? Wij maakten een overzicht van zijn verschillende gezichten.
2007 Getty Images

1. Prince als grote performer

Beginnen doen we met het optreden van Prince tijdens de Super Bowl in 2007. Terwijl de regen uit de hemel viel in Miami, galmt het nummer "Purple rain" door de boxen. Het wordt zijn meest memorabele optreden genoemd en zelfs het beste Super Bowl-optreden ooit.

2. Prince als symbool

Naar 1993 dan. In dat jaar veranderde Prince zijn naam in een onuitspreekbaar "liefdessymbool" om Warner Bros. te irriteren. De platenmaatschappij wou minder cd's op de markt brengen om zo de druk op de verkoop op te voeren, maar dat was niet naar de zin van Prince. Gevolg? Warner Bros. moest diskettes verspreiden met een apart lettertype, zodat het logo geprint kon worden.

Ook de media hadden moeite om zijn nieuwe naam uit te spreken. Dus noemden ze de muzikant "de artiest die ooit bekend stond als Prince", oftewel TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince). Zodra zijn contract eindigde in 2000, maakte hij zijn naamsverandering ongedaan.

3. Prince als activist

We schreven het hierboven al: Prince had niet de allerbeste relatie met zijn platenmaatschappij. Maar ook de muziekindustrie in zijn geheel moest eraan geloven, omdat hij vond dat de industrie de rechten van artiesten verwaarloosde. Zo schilderde hij ooit het woord "slaaf" op zijn wang om zijn punt kracht bij te zetten.

Ook van het internet had de muzikant een grote afkeer, zeker als het ging over het gratis weggeven van zijn creaties. Het gros van zijn nummers werd niet online gezet. Wie de man aan het werk wou horen moest oftewel een ticket kopen voor een concert, oftewel een cd opzetten. De fans die zijn muziek nu willen beluisteren via Spotify and YouTube zijn er ook aan voor de moeite.

4. Prince als fantastische gitarist

Nog een memorabel moment is het optreden van Prince in the Rock and Roll Hall of Fame in 2004. Hij stond toen op het podium met Tom Petty, Steve Winwood en Jeff Lynne. Samen speelden ze het nummer "While my guitar gently weeps" van The Beatles. De gitaarsolo van Prince op het einde van het nummer blies iedereen van zijn sokken. De artiest verklaarde later dat hij het nummer nog nooit gehoord had, tot hij het leerde spelen voor de muziekshow.

5. Prince als vrouwenzot

Maar Prince was ook een levensgenieter als het op vrouwen aan kwam, wat hem uiteindelijk de bijnaam "zijne purperen geiligheid" opleverde. De muzikant werd heel zijn leven lang gelinkt aan bekende schoonheden. Uiteindelijk liep Prince twee keer naar het altaar. De eerste keer met zijn back-upzangeres Mayte Garcia, de tweede keer met Manuele Testolini.

Maar ook professioneel had hij een goede band met vrouwen. Prince lanceerde de carrières van verschillende vrouwelijke artiesten omdat hij een nummer voor hen maakte. Zo schreef Prince het nummer "A love bizarre" voor zijn achtergrondzangeres en drumster Sheila E. Ook de band Apollonia Six kreeg nummers van Prince cadeau, net zoals Wendy & Lisa. Zo werkte Prince mee aan hun bekende nummer "Lolly lolly" .

6. Prince als provocatieve schrijver

"I knew a girl named Nikki, I guess you could say she was a sex friend. I met her in a hotel lobby, masturbating with a magazine." De songteksten van "Darling Nikki" staan bol van de seksuele verwijzingen. Omdat de muziekteksten van Prince vaak provocatief waren - en kinderen er rode oortjes van kregen - werd het Parents Music Resource Center opgericht. Deze muzikale zedenpolitie riep de stickers "Parental advisory logo" in het leven.

7. Prince als Jehova's Getuige

Prince werd ook lid van de Jehova's getuigen in 2001, na een twee jaar durend debat met bassist Larry Graham. Prince zag zijn keuze niet als een bekering, maar wel als een "besef". "Het is een beetje zoals Morpheus en Neo in "The matrix"", zei hij in een interview. Af en toe trok Prince ook de straten op om mensen van zijn geloof te overtuigen.

Zijn nieuwe geloof had ook gevolgen voor zijn muziek. Prince weerde eventjes al zijn seksueel getinte nummers tijdens zijn concerten. Ook schreef hij een tijdlang geen seksuele nummers meer.

8. Prince als de té kleine basketbalspeler

Naast een uitstekende muzikant was Prince ook een getalenteerde basketbalspeler. In 2004 zei Charlie Murphy, de broer van Eddy Murphy, dat Prince "erg talentvol is en dat hij iedereen versloeg tijdens een basketbalpartijtje". Omdat Prince maar 1 meter en 50 centimeter telde, was er voor de artiest niet meteen een carrière in het basketbal weggelegd. "Prince was vaak pas zesde of zevende man op het veld, en mocht dus zelden spelen. Hij was daar niet zo tevreden over en dat liet hij me vaak weten", aldus zijn voormalige basketbalcoach Richard Robinson.

9. Prince als een spiritueel persoon

In 1987 werd zijn album "The black album" ei zo na gelanceerd, maar Prince stak daar zelf een stokje voor. Hij riep een half miljoen exemplaren terug, slechts een honderdtal exemplaren konden de dans der vernietiging ontspringen. Volgens sommigen werden de exemplaren teruggeroepen omdat "Prince een spirituele openbaring had gekregen die zei dat de albums kwaadaardig waren". Naar de precieze reden is het nog altijd gissen.

10. Prince als zijn vrouwelijk alter ego

Prince had ook een vrouwelijk alter ego, Camille. Zij zingt onder andere het nummer "If I was your girlfriend". Oorspronkelijk wou Prince een heel album uitbrengen als zijn alter ego, maar het album werd nooit uitgegeven. Enkele nummers werden wel herwerkt en zijn uiteindelijk toch op de platen van Prince beland.