Doel 3 pas zaterdagavond weer actief

Doel 3 zal pas zaterdagavond opnieuw opgestart worden. Dat laat uitbater Engie weten. De kernreactor viel gisteren automatisch uit tijdens een test en zal dus twee volle dagen stilliggen.

Doel 3 viel gisteren om 15.31 uur stil tijdens een test van de turbine. Aanvankelijk was gezegd dat de reactor 24 uur niet zou werken, maar die termijn is nu met ongeveer een dag verlengd. De uitbater gaat er nu van uit dat de reactor morgen om 18 uur weer aan het net kan worden gekoppeld.

De tests van de turbine moeten nagaan of alles mechanisch in orde is en gebeuren om de vieren maanden. Een turbine voert daarnaast ook elke dag een zelfscan uit, een zestal seconden lang. Gisteren werden die twee tests samen uitgevoerd en daarom viel de turbine stil. Engie gaat het testprogramma nu aanpassen.

Scheurtjesreactor

Doel 3 is een van de twee zogenoemde scheurtjesreactoren. De reactor werd op 20 december 2015 heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen.

In de zomer van 2012 werden duizenden onzuiverheden of "scheurtjes" ontdekt in de stalen wand van de reactorkuip. Midden 2013 werd de reactor weer opgestart, maar nog geen jaar later lag hij alweer stil, omdat er nieuwe problemen waren opgedoken.

Na de heropstart eind 2015 werd de reactor amper vier dagen later opnieuw stilgelegd, wegens een lek aan een lasnaad in het niet-nucleaire gedeelte. Nu was de reactor sinds 6 januari weer actief.

Niet populair in het buitenland

Doel 3 is op zijn zachtst gezegd niet echt populair in het buitenland. In de buurlanden Nederland en Duitsland is er grote onrust over de veiligheid van de reactor. De Duitse minister van Energie vroeg de Belgische regering al om de reactor te sluiten, maar volgens de regering is er geen enkele reden om aan de veiligheid van Doel 3 te twijfelen.