Europa wil tegen 1 mei akkoord over nieuw geld voor Athene

De ministers van Financiën van de Eurozone buigen zich vandaag in Amsterdam over de voortgang van de onderhandelingen met Griekenland over nieuwe hervormingen in ruil voor een nieuwe schijf noodhulp. Een akkoord met Athene moet vandaag echter niet verwacht worden. De Eurogroep mikt op 1 mei.
Archieffoto: Van Overtveldt, Dijsselbloem en Tsakalotos.

De onderhandelingen gaan over de sociaaleconomische hervormingen die Griekenland moet doorvoeren om een nieuwe schijf noodhulp te kunnen krijgen van het pakket van 86 miljard euro dat in de zomer van 2015 werd beloofd.

De eurolanden verwachten dat Griekenland hervormingen doorvoert die het primair overschot in 2018 op 3,5 procent van het bbp brengen. Het gaat dan onder meer om hervormingen van het pensioenstelsel en de belastinginkomsten.

De gesprekken tussen Athene en de zogenoemde instellingen - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en het Europese noodfonds ESM - hadden eigenlijk al veel eerder afgerond moeten zijn, maar liepen vertraging op.

Die vertraging kan echter niet alleen in de schoenen van de Grieken worden geschoven, vindt Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. "Misschien waren we te optimistisch om te denken dat een volledige hervorming van het pensioensysteem in een paar maanden rond zou zijn, dit soort veranderingen gaat ook in Nederland een pak langzamer", zei Dijsselbloem, naast Eurogroep-voorzitter ook minister van Financiën in Nederland.

De instellingen zijn het ook niet volledig eens over welke hervormingen nodig zijn, en dan vooral de omvang ervan, om die 3,5 procent te halen. En of Griekenland zijn torenhoge schuld nu al moet aanpakken om dat doel te bereiken.

"Geen zin in nieuwe hete Griekse zomer"

Een akkoord met de Grieken moet vandaag op de vergadering van de Eurogroep alleszins niet verwacht worden, toch zijn de ministers van Financiën hoopvol gestemd. "Ik krijg goed nieuws uit Athene, laten we kijken waar we staan", zei Dijsselbloem. Ook Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici denkt dat een akkoord binnen handbereik is.

Volgens de Finse minister van Financiën Alexander Stubb wordt op een akkoord gemikt voor 1 mei. "Onze ambitie was eerst om tegen Pasen een akkoord te bereiken over de nieuwe hervormingen in Griekenland, nu hebben we beslist dat we zullen proberen voor Grieks Orthodox Pasen een deal te hebben", zei Stubb. Het Griekse paasfeest valt dit jaar op zondag 1 mei.

Bij het IMF is toch enige voorzichtigheid te horen. Topvrouw Christine Lagarde ziet ook dat er vooruitgang is geboekt, maar dringt er tegelijkertijd op aan dat er "meer gedaan moet worden". Hoe het ook zij, "niemand heeft zin in een nieuwe hete Griekse zomer", voegde Stubb er nog aan toe.