Gallo-Romeins Museum Tongeren wint Romulusprijs

Het Gallo-Romeins Museum Tongeren heeft de Romulusprijs 2016 gewonnen "voor de enorme inspanningen die het museum levert om Rome, de Romeinen en de oudheid in ons land op de kaart te zetten". Omdat de museumdirectie niet aanwezig kon zijn, kreeg de Limburgse gouverneur Herman Reynders de prijs uitgereikt uit handen van de Leuvense rector Rik Torfs.

De Romulus is een trofee die de Romevereniging S.P.Q.R. schenkt aan een persoon, bedrijf of organisatie die het voorbije jaar in ons land een opmerkelijke inspanning leverde voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. De laureaat krijgt een 2,6 kilo wegend bronzen duplicaat van het beeld van de wolvin die volgens de legende Romulus en Remus, de stichters van Rome, zou hebben opgevoed. De uitreiking gebeurt steeds op 21 april, de datum waarop Rome in 753 voor Christus gesticht werd.

S.P.Q.R. prijst het museum voor de succesvolle tentoonstelling "Gladiatoren - Helden van het Colosseum" van de afgelopen maanden, die begin april afliep en waarin half maart nog werd uitgepakt met een heus gladiatorenfestival.

"Geen enkel ander museum in dit land slaagt er tot nog toe in om de Romeinse oudheid op een dergelijke en schitterende manier tot bij het grote publiek te brengen", zegt de vereniging. Er wordt ook verwezen naar het feit dat de tentoonstelling liefst 115.000 bezoekers lokte, naar de zeer uitgebreide boekenwinkel over Romeinse onderwerpen en naar het kindvriendelijk karakter van een aantal initiatieven.