In Eindhoven komen drankjes letterlijk uit de lucht

Niet de traditionele kelners, maar drones zullen de komende dagen de drankjes komen brengen in een pop-up "dronecafé" op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij nemen er, voor even toch, de rol over van de traditionele ober, zowel voor het opnemen van de bestellingen als voor het opdienen.

De drank komt de komende dagen dus letterlijk vanuit de lucht op de campus in Eindhoven. Een nieuw type drone dat speciaal is ontworpen om binnenhuis te vliegen, heeft onderaan een grijper meegekregen waarmee de drankjes worden vastgehouden. Klanten kunnen eerst ook hun bestelling doorgeven via een drone. De communicatie gebeurt via de oogjes van het apparaat.

Het kleine vliegende ding is ontworpen door een team van 20 studenten, meldt de NOS. Volgens projectleider Tessie Hartjes is die volledig autonoom. Ze voegt eraan toe dat de drones de bestelling afleveren "zonder te morsen".

"Laten zien dat drones hun nut hebben"

De drone is speciaal ontworpen om binnenhuis te functioneren: "Gewone drones voor buiten werken via gps, maar dat werkt binnen niet nauwkeurig genoeg. Dus deze werkt via licht. De camera van de drone ziet hoe de lampen ten opzichte van elkaar staan en beweegt op basis van die informatie", legt Hartjes uit.

Om de veiligheid te garanderen, zijn er sensoren ingebouwd en is de drone omgeven door een frame van schuim. Nog volgens Hartjes is het niet de bedoeling om de job van de "menselijke" opdieners op termijn over te nemen: "Het gaat ons niet om het presenteren van het horeca-concept van de toekomst. We willen gewoon laten zien dat drones hun nut kunnen hebben in het dagelijkse leven van de mensen."