Kankerbehandeling dreigt onbetaalbaar te worden

Door nieuwe innovaties in de kankerbehandelingen wordt de ziekte in de toekomst beheersbaar, maar wellicht onbetaalbaar. Dat schrijft De Tijd. "De grens ligt niet meer in onze laboratoria, maar wel in onze portefeuille."

De laatste jaren hebben de kankerbehandelingen een vlucht vooruit genomen, waardoor de kans op genezing veel groter is. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, maar slecht nieuws voor onze portemonnee. De behandelingen zijn namelijk erg duur en zullen op termijn zelfs onbetaalbaar worden, besluiten journalisten van De Tijd Ine Renson en Saar Sinnaeve.

"De grens ligt niet meer in de laboratoria, maar wel in onze portefeuille", zei Renson in "De ochtend". "De behandelingen zijn peperduur want ze kosten al snel het tienvoud van de huidige therapieën. Iedereen zal ze ook willen vanwege de uitstekende resultaten, want de nieuwe behandelingen grijpen naar de achillespees van de kanker."

Druk op de sociale zekerheid

Het hoge prijskaartje is ook slecht nieuws voor onze sociale zekerheid. Professor Walter Van Dyck van de Vlerick Business School berekende dat de behandeling van kanker onze sociale zekerheid jaarlijks 492 miljoen euro kost. Over vier jaar zou dat door de nieuwe behandelingen al ruim 1 miljard euro zijn.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft 350 miljoen euro aan de kant gezet voor innovatieve geneesmiddelen en behandelingen. "Maar dat geld dient voor alle innovaties en niet alleen voor de kankers. Zoals het er nu naar uitziet, slokken de nieuwe kankerbehandelingen ruim het dubbele van het bedrag op", aldus Renson.  "We gaan dus keuzes moeten maken. Keuren we het bijvoorbeeld goed voor longkanker en niet voor nierkanker? En wie krijgt de behandeling wel en wie niet?"

Vanaf zaterdag verschijnt in De Tijd de reeks "Kanker, de geneesbare ziekte".