Obama geeft harde tik aan voorstanders Brexit

Obama heeft een harde tik gegeven aan de voorstanders van de Brexit door te suggereren dat het verlaten van de Europese Unie de handelsrelaties tussen Washington en Londen ernstig kan schaden. "Een Anglo-Amerikaans handelsakkoord zit er niet onmiddellijk in."

Als de Britten graag vlot handel willen blijven voeren met de Amerikanen, kunnen ze maar beter in de Europese Unie blijven. VS-president Barack Obama suggereert immers dat het verlaten van de Europese Unie de handelsrelaties tussen Washington en Londen ernstig kan schaden.

De Amerikanen focussen liever op een groot handelsakkoord met de volledige Europese Unie en hebben geen zin in aparte onderhandelingen met de Britten. "Groot-Brittannië moet achteraan in de rij aanschuiven om een handelsakkoord met de Verenigde Staten te sluiten als het beslist om de Europese Unie te verlaten", zegt Obama. Een Anglo-Amerikaans handelsakkoord zit er dus niet onmiddellijk in.

Obama benadrukt wel dat hij zich niet wil mengen in Britse aangelegenheden. "Het al dan niet verlaten van de Europese Unie is een beslissing die enkel het Britse volk zelf kan nemen", zegt hij daarover. "Ik ben niet naar hier gekomen om mijn wil door te drukken, maar in een democratie heeft het volk recht op alle informatie."

De Amerikaanse president duidt zijn standpunt met een voorbeeld: "Als ik bijna de helft van mijn export te danken heb aan toegang tot de interne markt van de Europese Unie en als die export goed is voor miljoenen jobs, dan zou ik alvast niet geneigd zijn om uit die Unie te stappen."

Op 23 juni spreken de Britten zich uit in een referendum of ze al dan niet bij de Europese Unie willen blijven. De Britse premier David Cameron voert campagne voor het behoud van het lidmaatschap en wordt daarin gesteund door de Amerikaanse president.