Obama vraagt Britten in opiniestuk om bij EU te blijven

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Britten opgeroepen om niet uit de Europese Unie te stappen. "De EU verandert het Britse leiderschap in de wereld niet, het versterkt het", schrijft hij in een opiniestuk in The Daily Telegraph. Obama is momenteel in Groot-Brittannië voor zijn laatste officiële bezoek als president.
AFP or licensors
Obama kwam gisteravond aan in Groot-Brittannië.

"Een sterk Europa is geen bedreiging voor de invloed van Groot-Brittannië in de wereld, maar een versterking", schrijft Obama in het opiniestuk. "Als vriend zeg ik jullie dat de EU Groot-Brittannië nog grootser maakt", zo luidt de titel.

De Britten trekken op 23 juni naar de stembus voor het referendum over de vraag of het land al of niet in de Europese Unie moet blijven. Premier David Cameron wil in de EU blijven. Dat Obama die mening steunt, was al bekend.

De Amerikaanse president wijst in zijn opiniestuk op de belangrijke rol van de EU bij de nucleaire deal met Iran en het klimaatakkoord van Parijs. Hij heeft het ook over de economische aspecten van een mogelijke Brexit.

"Wanneer het gaat over de creatie van jobs, handel en economische groei, heeft Groot-Brittannië voordeel gehaald uit zijn lidmaatschap van de EU", aldus Obama, die benadrukt dat het resultaat van het referendum belangrijk is voor de VS.

"De weg die jullie kiezen, zal een weerklank hebben op de vooruitzichten van de huidige Amerikaanse generatie", klinkt het. Toch benadrukt Obama ook dat de stemming "een Britse kwestie is, en dat de kiezers zelf moeten beslissen".

Barack en Michelle Obama zijn gisteravond aangekomen in Londen. Op het programma staan een lunch met Queen Elizabeth II, die gisteren 90 jaar werd, en een gezamenlijke persconferentie met premier Cameron.