Roemenië mag niet naar Songfestival door schuldenberg

Roemenië mag dit jaar niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival door de vele schulden die de openbare omroep TVR heeft opgestapeld bij de European Broadcasting Union (EBU). Dat heeft de overkoepelende organisatie zelf laten weten.

TVR heeft 14,5 miljoen euro schulden bij de overkoepelende organisatie van openbare omroepen in Europa. Begin deze week klonken al geruchten dat Roemenië daarom misschien zou uitgesloten worden van een deelname aan het Songfestival, maar nu heeft de EBU dat ook bevestigd. De omroep krijgt ook geen toegang meer tot andere diensten van de EBU. Zo zal Roemenië ook het EK Voetbal niet kunnen uitzenden, naast andere sportevenementen en het Songfestival in mei zelf.

De organisatie zegt jaren naar een oplossing te hebben gezocht voor de schulden die zich vanaf januari 2007 begonnen op te stapelen en "die de financiële toestand van de EBU zelf compromitteren".

Directeur-generaal Ingrid Deltenre van de EBU zegt de beslissing te betreuren en is "ontgoocheld omdat de Roemeense regering niet heeft geantwoord op de inspanningen die wij hebben geleverd om dit dossier op te lossen".

Roemenië wilde Ovidiu Anton met het liedje "Moment of silence" sturen naar Stockholm, dat dit jaar het liedjescircus ontvangt. Maar dat feestje gaat dus niet door.