Rousseff: "Afzettingsprocedure heeft veel weg van staatsgreep"

"De afzettingsprocedure die nu tegen mij loopt heeft veel weg van een staatsgreep", zegt de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff. Volgens Rousseff is er geen enkele wettelijke basis voor de beschuldigingen tegen haar in het algemeen en de afzettingsprocedure in het bijzonder.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Dilma Rousseff is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar ze aanhaalde dat haar land momenteel politiek door een diep dal gaat. Ze heeft wel evenwel vertrouwen in dat alles goed komt. "We hebben drie decennia geleden de militaire dictatuur overwonnen en de democratie die we hebben opgebouwd zal zegevieren."

De Braziliaanse presidente heeft fors uitgehaald naar haar politieke tegenstanders. Ze vergelijkt de afzettingsprocedure die nu tegen haar loopt met een staatsgreep. Volgens Rousseff is er geen enkele wettelijke basis voor de beschuldigingen tegen haar in het algemeen en de afzettingsprocedure in het bijzonder.

Rousseff, die sinds 2011 president is van Brazilië, wordt ervan beschuldigd dat ze tekorten in de begroting heeft gedicht met leningen van staatsbanken. Op zich mag dat, maar ze heeft dat gedaan zonder het parlement in te lichten, en dat mag dan weer niet. Er zijn ook geruchten over corruptie, maar Rousseff ontkent elke schuld.

De presidente wordt niet direct in verband gebracht met het grote Petrobras-schandaal waarin de Braziliaanse politiek, ook Rousseffs partij, betrokken is. De motor achter de afzettingsprocedure is Edouardo Cunha, de voorzitter van het Lagerhuis. Ironisch genoeg is Cunha zelf wel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.