Ruim 170 landen ondertekenen historisch klimaatakkoord van Parijs

Op de zetel van de Verenigde Naties in New York ondertekenen vandaag vertegenwoordigers van 171 landen het klimaatakkoord van Parijs. Namens België neemt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de honneurs waar. Nooit eerder ondertekenden zoveel landen op één dag tijd een nieuw internationaal akkoord

Vier maanden na de euforie van Parijs zijn vertegenwoordigers van meer dan 170 landen neergestreken op de VN-hoofdzetel voor een symbolische hoogmis die nogmaals moet onderstrepen dat de wereld het tijdperk van de vervuilende energie achter zich wil laten. Nooit eerder ondertekenden zoveel landen op één dag tijd een nieuw internationaal akkoord. "Dit is een historisch moment", glunderde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Behalve de VN-baas geven ook de Franse president François Hollande en VN-klimaatambassadeur Leonardo Di Caprio acte de présence. Hollande, gastheer in Parijs, zette als eerste zijn handtekening. Het Franse staatshoofd beklemtoonde "de urgentie" van de strijd tegen klimaatverandering en vroeg de wereld om "de daad bij het woord te voegen".

Het akkoord van Parijs moet de opwarming van de Aarde beperken tot maximaal twee graden in vergelijking met het pre-industriële niveau. Wetenschappers stellen dat de ingediende nationale plannen niet zullen volstaan en dat er nog extra maatregelen nodig zullen zijn om binnen die limiet te blijven. Historisch aan de deal in Parijs is echter vooral dat voor het eerst de hele wereld een klimaatakkoord omarmt.

Het akkoord wordt bindend wanneer 55 procent van de landen die samen goed zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot het verdrag heeft geratificeerd. Gehoopt wordt dat die drempel reeds eind dit jaar wordt gehaald. Vijftien, voornamelijk kleinere eilanden, voegen meteen de daad bij het woord en dienen vandaag reeds hun ratificatie-instrumenten in.