Stefaniatunnel pas in augustus volledig open

De Stefaniatunnel gaat pas in augustus volledig open, in plaats van in mei zoals eerder was aangekondigd. Er is een oplossing gevonden om het plafond nu al definitief te herstellen, maar daardoor zullen de werken iets langer duren. De Brusselse regering heeft vandaag overigens het langverwachte meerjarige investeringsplan voor de Brusselse tunnels goedgekeurd.

De Brusselse tunnels moeten dringend gerenoveerd worden. Slijtage, slechte afwerking en constructiefouten hebben de staat van de tunnels danig aangetast. Bovendien gelden er strengere normen dan in het verleden.

Het Brussels Gewest beheert in totaal 26 tunnels, waarvan er 12 langer zijn dan 300 meter. Om de toegankelijkheid van de hoofdstad te garanderen, moeten alle tunnels gerenoveerd worden, zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) in een persbericht.

Smet noemt het nieuwe tunnelplan transparant en gedetailleerd. Het merendeel van de werven zal de komende tien jaar opgestart worden. Tot 2019 wordt jaarlijks tussen 40 en 50 miljoen euro voorzien om de tunnels te renoveren. De tunnels die er het ergst aan toe zijn, zullen eerst aangepakt worden.

"We nemen onze verantwoordelijkheid en zullen alle tunnels renoveren. Dat is een duidelijk engagement", zegt Smet. De minister zal het meerjarenplan maandag in detail voorstellen in de commissie infrastructuur van het Brusselse parlement.

Definitieve oplossing voor Stafaniatunnel

De eerste werken zijn intussen al gestart, onder meer in de Montgomerytunnel en de Stefaniatunnel. Die laatste zal overigens pas in augustus volledig opengaan, in plaats van in mei zoals eerder was aangekondigd.

Tijdens de werken is een oplossing gevonden om het plafond van de tunnel definitief te herstellen. De werken zullen daardoor dus wel langer duren dan voorzien, maar zo wordt vermeden dat de tunnel een jaar zou moeten sluiten, stelt Smet.

"De tijdelijke oplossing wordt dus een definitieve oplossing. Zonder onvoorziene problemen kunnen de werken voor aanvang van het nieuwe schooljaar worden afgerond."

"Beter om Stefaniatunnel nu definitief te herstellen"