Sven Gatz: "We kunnen Brusselse imago weer ombuigen"

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) lanceert in mei samen met anderen een aantal nieuwe communicatiecampagnes om het imago van Brussel op te poetsen na de aanslagen van een maand geleden. "We moeten onszelf niets wijsmaken, het zal tijd vragen, maar ik geloof er wel in dat we dit weer kunnen ombuigen."

"De mentale weerbaarheid van de Brusselaars is toch wel vrij sterk", blikt Sven Gatz in "De ochtend" terug op de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro, vandaag exact een maand geleden.

"Ik heb de indruk dat de mensen na wat aarzelende eerste dagen gewoon buiten komen en toch ook wel nog op café gaan en 's avonds gaan eten."

Al merkt Gatz meteen op dat die uitgaande Brusselaars "niet met genoeg zijn om de horeca helemaal draaiende te houden". De Brusselaars komen weer buiten, maar het gros van de toeristen, binnen- en buitenlandse, blijft weg.

De minister wil daar samen met andere bevoegde diensten een communicatief antwoord op bieden en kondigt voor de maand mei een aantal nieuwe initiatieven aan die het imago van Brussel in het binnenland en het buitenland moeten oppoetsen en normaliseren.

"We moeten nu een tandje bijsteken en dat zal ook gebeuren. Maar tegelijkertijd moeten we onszelf niets wijsmaken: dit zal tijd vragen. Maar we kunnen dit wel weer ombuigen, daar geloof ik wel in."

"Er komen dingen in beweging"

Dat het vertrouwen eerst en vooral in het binnenland hersteld moet worden, zoals de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt eerder al zei, daar is Gatz het volmondig mee eens, maar de politiek zal ook een aantal stappen moeten zetten, geeft hij aan.

Gatz merkt naar eigen zeggen dat "er al een aantal dingen aan het veranderen zijn", zoals het feit dat een eengemaakte politiezone stilaan bespreekbaar wordt. "En de bevolking, zelfs de Franstaligen, beschouwen het niet als iets louter communautair. Zeker bij de jonge Brusselaars, die zeggen dat dit geen communautair spel meer is. Je moet dit misschien gewoon doen."

Gatz gaat ervan uit dat ook na deze onderzoekscommissie een aantal dingen gaan gebeuren, net zoals na de onderzoekscommissie-Dutroux. "We krijgen een debat waarbij verschillende nieuwe puzzelstukken op tafel komen te liggen. Wanneer dat zal zijn, voor of na de zomer, daar durf ik niets op te verwedden. Maar je merkt wel dat dingen in beweging komen."