Terreurverdachte opgepakt in Malinese hoofdstad

De Malinese veiligheidsdiensten hebben in de hoofdstad Bamako een man uit Mauritanië opgepakt. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor een reeks aanslagen vorig jaar in Mali, waarbij ook een Belg om het leven kwam. Hij zou op het punt gestaan hebben een nieuwe aanslag te plegen.
Archieffoto

De Mauritaniër wordt verdacht van de aanslag tegen het restaurant La Terrasse in de Malinese hoofdstad. Die aanslag, in maart vorig jaar, eiste 5 mensenlevens. Onder hen was ook een Belg.

Voorts zou de gearresteerde ook de bedenker zijn geweest van twee andere aanslagen, een tegen het hotel Radisson Blu in Bamako (twintig doden) en een in Sévaré bij Mopti, in het centrum van het land (dertien doden). Een veiligheidsbron meldde dat de man ook betrokken was bij de aanslag vorige maand op het Nord-Sudhotel in Bamako, dat onderdak biedt aan de EU-trainingsmissie voor het Malinese leger.

Alle aanslagen waren door jihadisten opgeëist. Volgens veiligheidsbronnen stond de man op het punt volgend weekend een nieuwe aanslag te plegen en werden in zijn woning munitie en granaten aangetroffen.