Uber biedt klagende chauffeurs 100 miljoen in belangrijke rechtszaak

Taxidienst Uber wil een geschil met zijn chauffeurs in de Amerikaanse staten Californië en Massachusetts beëindigen via een uitbetaling van 100 miljoen dollar. Voorwaarde is dat de chauffeurs als zelfstandigen blijven werken. De zaak is erg belangrijk voor de toekomst van de opkomende bedrijven in de deeleconomie.

Als de rechter de deal goedkeurt, verdwijnt een zwaard van Damocles boven het zakenmodel van Uber. Duizenden Amerikaanse chauffeurs wilden via de rechter verkrijgen dat ze als werknemers zouden beschouwd worden en niet langer als zelfstandigen. Dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor Uber en andere gelijkaardige diensten.

Uber zou in een eerste fase 84 miljoen dollar (74 miljoen euro) aan zowat 385.000 chauffeurs betalen. Een bijkomende som van 16 miljoen dollar zou dan volgen als de waarde van het bedrijf na een beursgang meer dan 50 procent hoger zou zijn als nu. Daarnaast krijgen de chauffeurs volgens de deal ook het recht om fooien te vragen in hun wagen en worden ze beter beschermd tegen willekeurig ontslag.