Van Overtveldt waarschuwt voor "kink in de kabel" met Griekenland

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet niet goed in hoe de vraag van het IMF naar nieuwe noodmaatregelen in Griekenland en de weerstand bij de regering in Athene met elkaar kunnen worden verzoend. Hij waarschuwt voor een mogelijke "kink in de kabel" bij de uitvoering van het hulpprogramma.

Van Overtveldt nam vandaag deel aan de vergadering van de Eurogroep in Amsterdam. De 19 ministers van Financiën van de eurozone stemden er in met de vraag van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar de goedkeuring van bijkomende 'noodmaatregelen' in het Griekse parlement.

Zulke noodmaatregelen moeten automatisch in werking treden als Griekenland zijn doelstelling dreigt te missen om in 2018 een primair overschot van 3,5 procent op zijn begroting te boeken. De Griekse minister Euclides Tsakalotos waarschuwde echter meteen dat de Griekse wetgeving geen ruimte biedt voor zulke omstandigheidsmaatregelen.

"Vrij vertaald ziet Tsakalotos daar een politiek probleem, die onder meer te maken heeft met de erg dunne meerderheid van de regering in het parlement", zegt Van Overtveldt. "Volgens Tsakalotos zorgen noodmaatregelen voor onzekerheid, maar dat is een klein beetje onzin. Als je je ertoe engageert bij te sturen mocht je van een vooropgesteld pad afwijken, dan creëer je het effect dat de geloofwaardigheid van je pakket maatregelen net verhoogt, in plaats van verlaagt."

Volgens Van Overtveldt is het koffiedik kijken hoe hard het IMF het speelt en bij zijn standpunt blijft dat de noodmaatregelen vooraf in het parlement moeten worden gestemd én automatisch in werking moeten kunnen treden. "Daar kan mogelijk een kink in de kabel komen, ja." Woensdag organiseert Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem nieuw overleg met de instellingen, mogelijk volgt donderdag een nieuwe vergadering van de Eurogroep.

Verlagen rentevoeten heeft "weinig zin"

De ministers tonen zich ook bereid het debat over de houdbaarheid van de Griekse schuld aan te gaan. Van Overtveldt wijst erop dat de looptijd van het Griekse schuldpapier al zeer lang is en de rentevoeten zeer laag. "Griekenland moet snel werk maken van hervormingen, zodat het opnieuw met groei kan aanknopen. En een land dat groeit, kan zijn schuldproblematiek veel beter de baas."

Omdat het nog meer verlengen van de looptijden en/of het verder verlagen van de rentevoeten "weinig zin" heeft, zou een schuldverlichting voor Griekenland vrijwel onvermijdelijk op een (gedeeltelijke) kwijtschelding neerkomen, zegt Van Overtveldt. "En dat zou als gevolg hebben dat ook landen als Portugal daar om komen vragen."