Venezuela gaat nog een stapje verder in energiebesparing

Venezuela gaat vanaf volgende week vier uur per dag de stroom uitzetten in de meest bevolkte gebieden. Het land kampt met een steeds groter wordend elektriciteitstekort. Door de droogte kan de grootste waterkrachtcentrale niet op volle capaciteit draaien.
AP2010
Een winkelcentrum in de hoofdstad Caracas dooft de lichten om energie te besparen.

De rantsoenering geldt in de twaalf meest bevolkte regio's. Mogelijk zullen de Venezolanen daar veertig dagen lang vier uur per dag zonder stroom moeten doorkomen. Enkel als er opnieuw voldoende water is voor de waterkrachtcentrale, wordt de rantsoenering eerder stopgezet.

De uren waarop de stroom uitgezet wordt, zullen elke dag in de kranten en op overheidswebsites aangekondigd worden. Volgens minister van Energie Luis Motta Dominguez zal dat ergens tussen 12 uur 's middags en 20 uur 's avonds zijn.

Wachten op de regen

Door de enorme droogte in het land is het Guri-stuwmeer zo goed als opgedroogd. De waterkrachtcentrale daar levert normaal gezien 70 procent van de elektriciteit in het land, maar draait nu op een abnormaal laag niveau.

De rantsoenering moet ervoor zorgen dat het water in het stuwmeer niet langer zakt tot ongeveer half mei, wanneer het regenseizoen begint. De regering wijt het watertekort aan de extreme droogte door het weerfenomeen El Niño, maar de oppositie verwijt de regering dat ze te weinig in het elektriciteitsnet geïnvesteerd heeft om de verwachte noden te kunnen opvangen.

Minder werken

Het is niet de eerste keer dat de regering van president Nicolas Maduro maatregelen neemt om het elektriciteitstekort aan te pakken. Zo besliste ze eerder al om alle ambtenaren op vrijdag een halve dag vrij te geven, om energie te kunnen besparen in de overheidsgebouwen.

Er kwamen ook een aantal nationale feestdagen bij en ook de tijdszone van het land werd met een halfuur aangepast. De winkelcentra moeten sinds enkele maanden hun openingsuren aanpassen en zelf energie opwekken.