Vermiste boeken van gebroeders Grimm terecht

Twee verloren gewaande boeken die ooit eigendom waren van de gebroeders Grimm zijn teruggebracht naar de Humboldt-Universität in Berlijn. Dat heeft de instelling bekendgemaakt. De boeken van de 19e-eeuwse sprookjesverzamelaars, die deel uitmaakten van de historische collectie van de universiteit, waren al vermist sinds 1943.

De twee boeken van de gebroeders Grimm stammen uit de barokperiode en maakten deel uit van een collectie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een zoutmijn in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt werd bewaard.

Daar werden ze vermoedelijk gestolen, meldt Yong-Mi Rauch, hoofd van het departement historische collecties van de Berlijnse universiteit.

De vermiste boeken doken op in een veilinghuis in München. Het veilinghuis en de universiteit bereikten volgens Rauch een overeenkomst over de aankoop van de boeken. Een bedrag werd niet vrijgegeven.

De Humboldtuniversiteit bezit meer dan 6.000 boeken uit de privécollectie van de gebroeders Grimm.