"Als ze zegt dat ze iets zal doen, dan doet ze dat"

De Amerikaanse president Barack Obama looft in een interview met het Duitse blad Bild de moed van de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij haar aanpak van de vluchtelingencrisis. "Ze heeft echt politiek en moreel leiderschap getoond", aldus Obama. "We kunnen niet zo maar de deur sluiten voor onze medemensen als ze in groot gevaar zijn. Dat zou een verraad van onze waarden zijn."

"Duitsland zou niet alleen, of slechts samen met enkele andere landen, al het gewicht (van de crisis) mogen dragen", zegt de president, die toevoegt dat het "recente akkoord tussen de Europese Unie en Turkije een stap in de richting is van een eerlijkere verdeling van deze verantwoordelijkheid".

Obama beschouwt Merkel als een van zijn beste partners, en hij is trots dat hij haar zijn vriendin kan noemen. "Wanneer ze iets zegt, meent ze het ook. Als ze zegt dat ze iets zal doen, dan doet ze dat. Ik vertrouw haar."

De twee hebben samen veel meegemaakt, aldus Obama. "Als het rommelde bij de bilaterale betrekkingen, wat onvermijdelijk wel eens gebeurt, zochten we samen naar een oplossing, in wederzijds respect."

Informeel overleg morgen

De Amerikaanse president dankt Duitsland ook voor zijn belangrijke bijdrage om tot een atoomakkoord te komen met Iran, en ook in de strijd tegen IS en het terrorisme is Duitsland een van zijn belangrijkste partners.

Merkel is er volgens Obama bovendien mee in geslaagd om "de Europese eenheid te bewaren ondanks de Russische agressie tegen Oekraïne".

"De boodschap die ik tijdens mijn reis wil verkondigen, is dat de Verenigde Staten - of beter gezegd de hele wereld - een sterk, welvarend en verenigd Europa nodig hebben", aldus Obama, die momenteel in Londen is en morgen naar Hannover reist. Daar staat een "informele vergadering" met Merkel, de Franse president François Hollande, en de Britse en Italiaanse premiers David Cameron en Matteo Renzi op het programma, om "grote internationale onderwerpen" te bespreken.