"Bevergem" met drie prijzen grootste winnaar van Vlaamse Televisiesterren

De Canvas-reeks "Bevergem" is de grootste winnaar geworden van de Vlaamse Televisiesterren dit jaar. Het programma kon drie nominaties verzilveren. Kijkcijferkanon "K3 zoekt K3" won de prijs voor beste entertainmentprogramma, "De slimste mens ter wereld" is door het publiek bekroond als populairste programma. Herbeleef de avond - die u niet te zien kreeg op televisie - in woord en beeld en van achter naar voren.

Populairste programma: "De slimste mens ter wereld"

De laatste prijs is eigenlijk de belangrijkste, die van populairste programma. In tegenstelling tot alle andere prijzen is deze winnaar gekozen door het publiek. Viceminister-president Liesbeth Homans mocht de prijs geven aan Erik Van Looy voor "De slimste mens ter wereld". De langlopende quiz - die vroeger op Eén te zien was, maar sinds enkele jaren op Vier - haalt het van "Radio Gaga" (Canvas), "K3 zoekt K3" (VTM) en "Bevergem" (Canvas).

In haar speech eerde Homans "het creatieve talent" in Vlaanderen, dat "regelmatig internationaal in de prijzen valt". De minister was - we moeten eerlijk zijn - lichtje beschonken, wat tot vreemde momenten leidde tussen haar en gastheer Alloo.

"Het is de tiende prijs voor "De slimste mens ter wereld", maar het is ondertussen wel al een tijdje geleden (van 2011, nvdr.). Men zegt dat dit een signaal is dat we moeten blijven doorgaan met het programma en dat zullen we ook proberen", zegt de presentator, die prompt ook zijn redactie naar voren riep. 

Beste presentatrice: Karen Damen

Beste presentatrice is dit jaar Karen Damen, de rode van de afscheidnemende K3 die vorig jaar eigenlijk haar debuut maakte in het Vijf-programma "Perfect". Ze haalde het van VRT-nieuwsanker Martine Tanghe, Lieve Blancquaert ("Wedding day") en Nathalie Meskens ("Beste kijkers"). Damen kreeg de prijs van Bart Vanneste, alias Freddy De Vadder. 

"Ik kreeg onlangs bij Ketnet de prijs voor babe van het jaar. Ik dacht toen dat ze het begrip daar niet goed begrepen hadden. Toen ik hoorde dat ik hier genomineerd was voor beste presentatrice dacht ik dat ze ook hier het begrip niet bepaald goed begrepen hebben, want ik heb nog nooit iets gepresenteerd", zegt ze. "Wat mij betreft zijn jullie lang nog niet van mij vanaf."

Beste presentator: Staf en Matthias Coppens

De prijs voor beste presentator mocht worden bekendgemaakt door de winnaar van vorig jaar, Thomas Vanderveken. Het duo Staf en Matthias Coppens - die samen "Het lichaam van Coppens" presenteerden - haalden het in die categorie van Ben Crabbé ("Blokken"), Erik Van Looy ("De slimste mens ter wereld") en Jonas Van Geel ("Jonas & Van Geel").

De broers konden er vanavond niet bijzijn, omdat ze nog steeds in Hollywood zitten voor hun nieuwste programma. Zij stuurden hun dankwoordje door via een filmpje.

Rijzende ster: Olga Leyers

Olga Leyers - zus en dochter van - wint dit jaar de prijs voor rijzende ster. "Ik ben echt aan het trillen. Ik wil iedereen bedanken voor de kansen. En zus Ella, waar ik al 18 jaar naar opkijk. Dit is echt een eer. Ik heb het een beetje lastig."

Ode aan overleden mediafiguren

Ook dit jaar werd er een ode gebracht aan de mediafiguren waar we vorig jaar afscheid van hebben moeten nemen. Koppel Gene Thomas en Kristel Verbeke mochten daarvoor het podium opkomen.

Beste humor: "Bevergem"

"Bevergem" wordt voor de derde keer in de bloemetjes gezet met de prijs voor beste humorprogramma. "De ideale wereld" (vorig jaar nog op Vier, nu op Canvas), "Loslopend wild & gevogelte" (Eén) en "Tegen de sterren op" (VTM) bleken de Canvas-reeks niet te kunnen kloppen.

"Ik ben eigenlijk niet goedgezind, want ik was genomineerd voor beste acteur. Maar ze hebben Koen De Bouw gekozen", zegt Piet De Praitere - Claude uit de reeks - al lachend. Hoofdrolspeler en bedenker Bart Vanneste bedankt dan weer alle acteurs omdat ze "precies hebben gezegd wat wij hebben opgeschreven".

Beste entertainmentprogramma: "K3 zoekt K3"

De prijs voor beste entertainmentprogramma gaat dit jaar - niet bepaald verrassend - naar kijkcijferkanon "K3 zoekt K3", het programma op VTM waarin Karen, Kristel en Josje op zoek zijn gegaan naar drie opvolgers. 

"Zeventien jaar geleden hadden we nooit gedacht dat er een programma gemaakt zou worden zoals "K3 zoekt K3". Laat staan dat we een jaar geleden ons konden voorstellen dat we deze drie nieuwe fantastische grieten zouden vinden", zegt ex-K3 en huidig manager Kristel. "Geef ze nog een daverend applaus."

Beste regie non-fictie: "De recherche"

"De recherche" - het Vier-programma dat de Gentse politie volgt - wint de prijs voor beste regie non-fictie. "Soundtrack" (Canvas), "Ten oorlog" (Eén) en "Slijk" (Canvas) grijpen naast de prijs. "Wij willen alle rechercheurs bedanken om ons zoveel te laten filmen en ons zo hard te vertrouwen", klinkt het.

Carrièreprijs: Jaak Van Assche

Zoals elk jaar wordt ook nu een tv-figuur in de bloemetjes gezet voor zijn of haar rijkgevulde carrière. Dit jaar mag Jaak Van Assche die prijs in ontvangst nemen. De acteur zit vanavond in Aarschot voor het toneelstuk "Ooit gewist", waardoor er via Skype contact werd gelegd. Wat volgt is een dubbel applaus, vanuit De Panne en Aarschot. 

"Wat zou het medialandschap zijn geweest zonder jou", zegt Jelle Cleymans, die bij Jaak Van Assche is. "Iets sexyer, maar ook veel schraler. Je bent een groot voorbeeld voor velen." Van Assche zelf bedankt alle tv-zenders en regisseurs waar hij al mee heeft samengewerkt. "Maar ik heb niet veel tijd, want ik moet opnieuw beginnen."

Beste scenario fictie: "Bevergem"

De prijs voor beste scenario van een fictiereeks gaat niet naar "T." (Eén), "Vermist" (Vier) of "Voor wat hoort wat" (Eén), maar wel naar "Bevergem" (Canvas). "Merci. Het is de eerste prijs die we winnen, dus ik ben nog wat nerveus", zegt Bart Vanneste, die duidelijk vergeet dat Ann Tuts in het begin van de avond gelauwerd werd voor haar rol in de reeks. 

"Het is geestig om complimenten te krijgen, maar minder geestig als er driehonderd man op zit te kijken", benadrukt de acteur, die op eigen wijze nog een hele hoop mensen bedankte. 

Beste reportage, documentaire en informatie: "Alloo in de buitenlandse gevangenis"

Even later mag gastheer Luk Alloo zelf een prijs in ontvangst nemen voor zijn "Alloo in de buitenlandse gevangenis" (VTM). Het programma haalt het in de categorie reportage, documentaire en informatie van "Radio Gaga" (Canvas), "Topdokters" (Vier) en "Wedding day" (Eén).

"Ik dacht dat het wel niet zou gebeuren, aangezien ze mij dat hier laten presenteren", zegt hij. "Bedankt Academie, ik ben blij dat human interest in het algemeen een plaats krijgt in het Vlaamse televisielandschap."

Opbrengst gaat naar Cunina

De opbrengst van de tickets van deze avond gaat naar Cunina, een organisatie die zich inzet voor educatie in ontwikkelingslanden. Het is Gert Verhulst die de cheque mag overhandigen aan meter Nathalie Meskens. "Ze hebben mij gevraagd om het geld uit te delen, omdat we daar de laatste tijd goed in zijn, naar het schijnt", zei hij, verwijzend naar het fraudedossier bij Studio 100. In totaal gaat 15.000 euro naar het goede doel.

Beste acteur: Koen De Bouw ("T.")

De beste acteur van het voorbije jaar is volgens de Vlaamse Televisieacademie Koen De Bouw. Hij krijgt de prijs voor zijn rol in de Eén-reeks "T.". Kris Cuppens ("Spistbroers"), Piet De Praitere ("Bevergem") en Wim Willaert ("Bevergem") grijpen daarmee naast de prijs.

"Ik ga deze award met veel plezier op mijn bureau zetten", zegt De Bouw, die vervolgens vooral de regisseur van de reeks van een dankwoordje voorziet.

Beste actrice: Ann Tuts ("Bevergem")

Ann Tuts krijgt de prijs voor beste actrice mee naar huis voor haar rol van Martine in de felbekroonde Canvasreeks "Bevergem". Ze laat daarmee collega Maaike Cafmeyer, Ella Leyers (uit "T.) en Tiny Bertels ("Loslopend wild & gevogelte") achter zich.

"Ik moet eigenlijk in het West-Vlaams praten, want ik heb deze prijs gewonnen voor "Bevergem"", zegt ze in het sappig West-Vlaams. "Ik heb een mooie kans gekregen. Ik ben blij dat ik in dat West-Vlaamse bad mocht woelen. Ik voelde mij daar goed."

Beste drama: "Vermist"

De prijs voor beste drama wordt uitgereikt door regisseur en "Slimste mens ter wereld"-presentator Erik Van Looy. In die categorie haalt de Vier-reeks "Vermist" het van "Spitsbroers" (VTM), "T." (Eén) en "The team" (VTM).

"We zien elkaar veel te weinig"

Waar vorig jaar Luk Appermont het hele gebeuren nog in goede banen mocht leiden, wordt die fakkel dit jaar doorgegeven aan Luk Alloo. "De sector huldigt zichzelf vandaag. We zien elkaar veel te weinig. De show wordt niet uitgezonden op televisie, want goede programma's - dat weten we - halen nooit het scherm", klinkt het al lachend.

20.10 uur: Show start met optreden "Adele"

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren gaat van start met een optreden van Adele, die wel heel hard lijkt op de persiflage die Nathalie Meskens van haar neerzet in "Tegen de sterren op". 

19.45 uur: Zaal loopt vol

Het Plopsa Theater loopt stilaan vol voor de uitreiking van de Vlaamse Televisiesterren.

17.30 uur: Bekend Vlaanderen op blauwe loper

Bekend Vlaanderen heeft zich duidelijk weer uitgedost voor deze negende editie van de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren, die net zoals vorig jaar plaatsvindt in Plopsaland in De Panne. De aanwezigen poseren maar al te graag op de blauwe - jawel, blauwe - loper voor de aanwezige fotografen.