"Brief Shell aan Nederlands parlement vorm van chantage"

In Nederland is Eelco Eikenaar (SP), gedeputeerde voor Gaswinning van de provincie Groningen, niet te spreken over een brief van Shell aan de Tweede Kamer, het parlement in Den Haag. Daarin dreigt Shell ermee minder geld te geven voor het herstellen van woningen die beschadigd zijn door de gaswinning, als wordt beslist om de gaswinning verder te beperken.

Als de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waarvan Shell voor de helft de eigenaar is, minder inkomsten heeft van de gaswinning, valt de "economische basis" voor de renovatie van beschadigde huizen weg, meldt de brief.

"Dat kan de prullenmand in. Ik heb het even nagezocht, ze hadden vorig jaar een omzet van 421 miljard euro en een winst van 14,7 miljard euro", reageert een woedende Eikenaar in het radiojournaal van de NOS. Hij vindt dat de brief van Shell getuigt van minachting en wijst erop dat de NAM wettelijk verplicht is om beschadigde huizen te herstellen.

Eerder deze week besliste minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) om de gaswinning in Groningen de komende jaren opnieuw te verminderen. Tegen de winning van gas in het noorden van Nederland wordt al jaren geprotesteerd omdat er geregeld kleine aardschokken plaatsvinden. Daardoor zijn veel huizen beschadigd geraakt.

De brief van Shell is evenmin in goede aarde gevallen bij PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schade die het heeft aangericht. Dit is belachelijk", reageert hij.