"Gepamper CD&V verkeerd signaal aan mensen met migratieachtergrond"

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) haalt zwaar uit naar al wie de schuld voor de radicalisering bij de overheid legt. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar het middenveld en de linkse partijen blijven maar zeggen dat er altijd en overal racisme en discriminatie in het spel is. Zo moedigen ze een van de mensen met een migratieachtergrond aan om in hun zetel te blijven zitten", zegt ze in Het Nieuwsblad. Ook aan het adres van CD&V uit ze die kritiek.
James Arthur Photography

"Ons onderwijs en onze sociale voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen", aldus de minister. "Niemand heeft bijvoorbeeld aan Salah Abdeslam gezegd: Stop met school, beland in de criminaliteit en ga drugs verkopen."

"Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De overheid doet dat", zegt Homans, die toevoegt dat de middenveldorganisaties ook gesubsidieerd worden om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Ook voor deradicaliseringsprojecten. Wat doen zij eraan? Net zoals Groen en S.PA blijven ze maar zeggen aan de mensen met een migratieachtergrond dat ze toch gediscrimineerd zullen worden. In die mate zelfs dat een deel van die mensen aangemoedigd wordt in zijn zetel te blijven zitten en daardoor niet meer probeert om te solliciteren of een huis te zoeken op de private markt."

Of ze dat ook aan CD&V-voorzitter Beke verwijt? "Hij zegt net zoals links dat de overheid alles moet geven en mensen moeten wachten tot het hen op een zilveren schoteltje wordt aangeboden. Dat gepamper is een verkeerd signaal. Stop met de mensen wijs te maken dat ze geen kansen krijgen."

Context

Homans schreef deze week al in een opiniestuk in De Morgen dat ze het beu is om verwijten te horen over "racistische en discriminerende Vlamingen" die nieuwkomers alle kansen op integratie ontnemen. CD&V-partijvoorzitter Beke haalde daarop in een opiniestuk in De Standaard uit naar Homans, alsook in "Villa Politica". De toon van de minister verbaast me en ik vind die ook niet correct, zei hij toen.