"Kloof tussen moslims en niet-moslims groter geworden"

De kloof tussen moslims en niet-moslims is sinds de aanslagen van 22 maart groter geworden. Dat zegt Salah Echallaoui, sinds vorige maand de nieuwe voorzitter van de Moslimexecutieve, in een interview met Le Soir. "De meerderheid van de bevolking kan het onderscheid maken, maar er zijn inderdaad stigmatiserende blikken."

Volgens Salah Echallaoui neemt het religieuze opnieuw in belang toe, maar mag dat niet automatisch als radicalisering worden beschouwd.

Voorts denkt de nieuwe voorzitter van de Moslimexecutieve dat er soms laksheid was ten opzichte van radicale religieuze discours in België. Maar voor volgens Echallaoui is er geen sprake van een faling van de multiculturele samenleving. Multiculturalisme "bouwt zich op ... door vruchtbare en moeilijke periodes".

Het concept van redelijke aanpassingen betekent voor Echallaoui een "risico". "We mogen niet alles conform een religie maken."