"You talkin' to me? Forty fucking years"

De cast van de filmklassieker "Taxi driver" heeft na 40 jaar een reünie gehouden op het Tribeca Film Festival in New York. Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Martin Scorsese en Cybill Shepherd sloegen het feestje niet af. Ze gaven commentaar op "Taxi driver" en vertelden anekdotes. "Forty years. For 40 fucking years", vatte De Niro het samen.
© Rue des Archives/DILTZ

"Taxi driver" van de hand van Martin Scorsese verscheen in 1976 en kan een klassieker genoemd worden. Vooral de scène waarin De Niro in de spiegel kijkt en tegen zichzelf zegt "You talkin' to me?" blijft bij.

De Niro -toen 32 jaar- speelt een gefrustreerde oorlogsveteraan die als taxichauffeur werkt, Jodie Foster -toen 13- een hoertje. Beide acteurs werden genomineerd voor een Oscar, maar grepen er uiteindelijk naast.

De film werd in New York na 40 jaar nog eens vertoond in aanwezigheid van de acteurs. De Niro verklapte dat hij na 40 jaar nog aangesproken wordt op zijn uitspraak. "Elke dag is er wel iemand die mij tegenkomt en zegt: "You talkin' to me?""

De Niro en de hanenkam

Ook het fameuze kapsel van de Niro -een hanenkam- passeerde tijdens de reünie de revue. Wie dacht dat de acteur zijn haar had geschoren, heeft het goed mis. Make-upartiest Dick Smith wilde indertijd wel eens experimenteren en zo geschiedde. Regisseur Scorsese zat in de kamer naast de schminkkamer toen Smith de hanenkam op De Niro fixeerde. "Ik was in slaap gevallen en toen ik mijn ogen opende... Het was angstaanjagend", grapte Scorsese over het kapsel.

Supplied by Capital Pictures

Foster huilde de eerste dag op de set

"Taxi driver" ademt een vrij groezelige sfeer uit, maar de piepjonge Foster beleefde het toen allemaal anders. "Iedereen legde altijd uit wat ze deden. Het was vaak leuk, fantastisch." Over haar personage Iris doet Foster nog altijd niet moeilijk. "Ik benaderde de rol van prostituee heel instinctief. Ik dacht er niet te veel over na. Ik las het script -hield ervan- en speelde Iris. Dat was het", aldus Foster.

Haar styling toen bezorgde haar wél nachtmerries. Ze huilde zelfs tijdens de eerste dag van de opnames. Foster zat ermee in dat vrienden met haar zouden lachen voor haar "belachelijke" hoed en de mini-short die ze droeg.

De cast op de rode loper:

Harvey Keitel, Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd.

AFP or licensors
AFP or licensors