Cruiseschepen uit VS voortaan welkom in Cuba

Op Cuba geboren Cubanen mogen weer de boot nemen, en dit in beide richtingen: van en naar het eiland. Dat heeft de Cubaanse regering aangekondigd. Een van de opvallendste gevolgen is dat cruiseschepen uit de VS voortaan welkom zijn in Cubaanse havens.

De Cubaanse regering heeft een eind gemaakt aan het verbod voor op Cuba geboren Cubanen om per boot te reizen. Die maatregel was ingevoerd na de castristische machtsovername in 1959 en moest in de eerste plaats verhinderen dat contrarevolutionairen het regime van Fidel Castro zouden proberen omver te werpen. Daardoor hadden Cubanen speciale toestemming nodig om van of naar Cuba te varen, zelfs voor een tocht in een bootje.

Havana maakt nu komaf met het aloude vaarverbod. Rederij Carnival heeft de toestemming gekregen om schepen te laten varen tussen de Amerikaanse staat Florida en Cuba. Er geldt wel nog een beperking voor Amerikanen van Cubaanse origine, want zij blijven niet welkom in Cubaanse havens.

De beslissing van de Cubaanse regering is het zoveelste gevolg van de dooi in de relaties tussen Havana en Washington, dat in de jaren 50 de dictatuur van Fulgencio Batista steunde die door de castristen van de macht is verdreven. Vorige maand nog bracht de Amerikaanse president Barack Obama een historisch staatsbezoek aan Cuba, en enkele dagen later gaf de rockgroep The Rolling Stones voor de eerste keer een concert in Havana.