Davutoglu: "Vluchtelingenakkoord begint te renderen"

Het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije begint na enkele weken vruchten af te werpen. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd na het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Europese president Donald Tusk aan een vluchtelingenkamp bij Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens.

Voor het eerst sinds het in voege treden van het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Turkije bezocht. Ze werd daarbij vergezeld door Europees president Donald Tusk, vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De EU wil Ankara met miljarden euro's ondersteunen om de vluchtelingen goed op te vangen en hun kinderen naar school te sturen. Ellende en uitzichtloosheid in de vluchtelingenkampen gelden als een van de oorzaken waarom de mensen opnieuw op de vlucht slaan.

Turkije heeft toegezegd de vluchtwegen naar Europa beter te controleren en migranten terug te nemen die illegaal naar Griekenland zijn gevlucht. Europa en Turkije hebben afgesproken dat de EU-landen een Syrische vluchteling van Turkije zullen overnemen voor elke Syriër die vanuit Griekenland naar Turkije wordt teruggestuurd.

Critici hebben erop aangedrongen dat Merkel haar Turkse gastheer ook zou confronteren met de onaangename kwesties van de toestand van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in het land.

Knieval voor Turkije?

Desondanks lijkt het erop dat het bezoek van Merkel in de eerste plaats een opsteker is voor Turkije. Volgens Davutoglu is het aantal vluchtelingen dat illegaal de Egeïsche Zee oversteekt gedaald van 6.000 in november naar 130. Volgens Davutoglu heeft zijn land "zijn opdrachten vervuld".

De Turkse premier herhaalt dat het opheffen van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen voor wat hem betreft essentieel is. Hij is er dan ook van overtuigd dat de EU hier het nodige zal doen.

Blijkbaar doen zowel de EU als Duitsland een knieval voor Ankara. Europees president Donald Tusk noemde Turkije "het beste voorbeeld voor de wereld" op vlak van de behandeling van vluchtelingen. Van enige kritische benadering van het Turkse mensenrechtenbeleid lijkt hier geen sprake. Merkel zei dan weer dat er aan de Syrische kant van de grens een veilige zone voor vluchtelingen moet komen, waarmee ze in feite Turkije bijtreedt, dat al langer vragende partij is voor zo'n zone, die het vooral niet onder controle van de Syrische Koerden wil zien.