Minder jeugdcriminaliteit door "luiere" jongeren

Het aantal jongeren dat voor een jeugdrechter moet komen na een misdrijf, is de voorbije jaren met een derde gedaald. Met dank aan... smartphones, laptops en Facebook.

In 2010 werden nog bijna 83.000 dossiers opgestart, vorig jaar waren er dat zowat een derde minder: nog 57.160. Zijn jongeren dan zoveel braver geworden? "Na analyse blijkt dat de daling deels te verklaren is doordat jongeren 's avonds veel minder buitenkomen", zegt Ellen Van Dael, expert bij het college van procureurs-generaal, in Het Nieuwsblad. 

Professor jeugdcriminologie Stefaan Pleysier (KUL) sluit zich hierbij aan. "Dat de jeugd meer binnenshuis doorbrengt en achter de pc kruipt, vertaalt zich in de cijfers. Onze jeugd lijkt braver geworden. Of luier, afhankelijk van hoe je het bekijkt."

Jenneke Christiaens, eveneens professor jeugdcriminologie (VUB) plaatst wel een kanttekening: "Op sociale media kan je ook wel vanalles doen wat problematisch of ontoelaatbaar is, maar misschien is dat nog niet terug te vinden in de statistieken."

Luier, maar ook banger

Jongeren zijn niet alleen luier geworden, ze zijn ook banger geworden. "Ze komen veel minder in de gelegenheid om iets illegaals te doen zonder dat iemand er getuige van is", zegt Pleysier in de krant. "Er is veel meer beveiliging dan vroeger. Overal hangen camera's en iedereen heeft een smartphone waarmee alles gefilmd kan worden. De angst betrapt te worden is veel groter."