"Deze drie Televisiesterren geven misschien boost voor iets na "Bevergem""

Een mooie beloning na lang en hard werk. Zo omschrijven de makers van “Bevergem” hun overwinning op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. De Canvas-reeks kon drie nominaties verzilveren, maar moest bij populairste programma wel “De slimste mens ter wereld” laten voorgaan. “Maar dat is zeker verdiend.”

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren werd gisterenavond voor de negende keer georganiseerd. Net als vorig jaar werd het niet langer een tv-show vol toeters en bellen, maar wel een iets of wat sobere uitreiking met hier en daar een kort intermezzo in Plopsaland De Panne. “We gaan de prijzen erdoor jagen, zodat we allemaal naar de receptie kunnen”, zei gastheer Luk Alloo aan het begin van de show al lachend. En zo geschiedde. De ene winnaar was het podium nog niet af of de volgende mocht zich al klaar houden.

De Academie – een clubje tv-makers dat de winnaars bepaalt – heeft duidelijk gewikt en gewogen tijdens de stemming. De prijzen zijn mooi verdeeld onder de verschillende zenders. VRT (Eén en Canvas) en SBS (Vier en Vijf) kregen elk vier prijzen achter hun naam, bij VTM staan er drie nieuwe beeldjes op de kast. Die evenwichtsoefening was wellicht nodig na de steeds groter wordende kritiek op het evenement. Hoewel VTM de afgelopen weken benadrukte dat er van een “boycot” geen sprake was, zagen we toch opvallend minder gezichten van de zender dan de voorbije jaren.

"Bevergem" wint drie keer

De grootste winnaar van de avond was zonder twijfel “Bevergem”, de West-Vlaamse Canvas-reeks die draait rond Freddy De Vadder, het typetje van Bart Vanneste. Het programma werd beloond in de categorie beste actrice (Ann Tuts voor haar rol als Martine), beste humorprogramma en beste scenario. Enkel de nominaties voor beste acteur (waar zowel Wim Willaert als Piet De Praitere waren genomineerd) en populairste programma konden ze niet verzilveren.

“Uiteraard zijn we tevreden. Het is altijd geestig om appreciatie te krijgen van collega’s”, reageert Vanneste na de show. “We stonden natuurlijk tegen het sterke seizoen van “De slimste mens ter wereld”. Ik denk dat hun overwinning als populairste programma ook verdiend is.” Ann Tuts noemt de prijzen “een beloning na lang zwoegen op een ei dat is mogen uitbroeden”, verwijzend naar de lange periode waarin de serie tot stand is kunnen komen. “Als er zo lang aan gespendeerd is, heeft het tijd om te rijpen. Dat missen nu sommige programma's, omdat het allemaal snel snel moet gaan. Hier hadden we de luxe dat de serie maturiteit kon krijgen onderweg.”

De actrice is ook zeer tevreden met haar specifieke bekroning als beste actrice. “Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om zulke dingen te doen. Na “F.C. De kampioenen” had ik wel al een aantal dingen gedaan, maar dit is toch een mooi sterretje op mijn kroon.”

Kan een tweede seizoen uitblijven nu we weten dat naast televisiekijkend Vlaanderen ook de sector zelf heeft genoten van de reeks? “Daar hebben we het nog niet over gehad”, zegt Vanneste. “We gaan zeker nog iets maken, wellicht met dezelfde mensen. Maar iedereen is ook met zijn eigen dingen bezig. We gaan dit eerst even laten bezinken.” Ann Tuts is iets duidelijker. “Misschien kunnen deze drie sterren een boost zijn naar iets dat erna komt.” Maar wat dat “iets” zal zijn, blijft voorlopig nog een groot vraagteken.

"De slimste mens ter wereld" blijft populair

De publieksprijs voor populairste programma is zoals gezegd gegaan naar “De slimste mens ter wereld”, de quiz die vroeger te zien was op Eén, maar sinds de komst van Vier daar een plaatsje heeft gekregen.

Hoewel het programma met Tom Waes al zijn dertiende winnaar beet heeft, lokt het nog steeds meer dan een miljoen kijkers. Velen onder hen hebben duidelijk gestemd, aangezien het programma onder meer succesverhaal “K3 zoekt K3” verslaat.

“We hebben deze prijs in het verleden al een aantal keer gewonnen, maar nog nooit sinds het op Vier loopt. Het is prettig dat dat nu wel het geval is”, reageert presentator Erik Van Looy, die even voordien zijn prijs in ontvangst mocht nemen van viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), die volgens sommigen ietwat beschonken op het podium zou hebben gestaan. Homans zelf ontkent dat.

“Dit is een signaal van de kijker om nog ettelijke jaren door te gaan met het programma en ik ben dat eigenlijk ook van plan. Ik doe dat heel graag en wil daar nooit mee stoppen. En daarmee heb ik werk, niet onbelangrijk voor iemand van mijn leeftijd”, lacht de 53-jarige presentator en regisseur.

K3'tjes vallen ook in de prijzen

“K3 zoekt K3” mag dan wel niet het populairste programma zijn geworden, de prijs voor beste entertainmentprogramma mochten de meisjes wel mee naar huis nemen. “Wie had dat ooit gedacht dat er een tv-programma zou worden gemaakt dat “K3 zoekt K3” heet”, reageerde voormalig lid en huidig manager Kristel Verbeke.

Karen – de rode van het vorige trio – mocht in de loop van de avond nog eens het podium op. Zij kreeg de prijs voor beste presentatrice voor het Vijf-programma “Perfect”. “Ik denk dat ze het begrip niet goed hebben begrepen, want ik heb nog nooit iets gepresenteerd”, klonk het toen.

Olga en Jaak

Elk jaar worden daarnaast twee prijzen uitgereikt die buiten de standaard prijzen worden gerekend. Die van rijzende ster was voor Olga Leyers – zus en dochter van – die vooral op VTM Kzoom te zien is. Jaak Van Assche kreeg de carrièreprijs voor ondertussen meer dan vijftig jaar televisiewerk. Hij kon er niet bijzijn en kreeg tijdens een voorstelling in Aarschot het nieuws te horen via Skype. “Ik heb wel niet veel tijd want ik moet voortdoen”, zei hij na weliswaar een uitgebreide bedanking.

Alle winnaars op een rijtje

beste acteur: Koen De Bouw ("T.", Eén)
beste actrice: Ann Tuts ("Bevergem", Canvas)
beste presentator: Staf en Mathias Coppens ("Het lichaam van Coppens, VTM)
beste presentatrice: Karen Damen ("Perfect", Vijf)
beste drama: "Vermist" (Vier)
beste humor- en comedyprogramma: "Bevergem" (Canvas)
beste entertainmentprogramma: "K3 zoekt K3" (VTM)
beste reportage-, documentaire- en informatieprogramma: "Alloo in de buitenlandse gevangenis" (VTM)
beste regisseur non-fictie: "De recherche" (Vier)
beste scenarist fictie: "Bevergem" (Canvas)
populairste programma (publieksprijs): "De slimste mens ter wereld" (Vier)

Carrièreprijs: Jaak Van Assche
Rijzende ster: Olga Leyers

Meest gelezen