"Not the mama! Not the mama!"

Een flinke portie "The Simpsons", afgewerkt met een vleugje "Absolutely fabulous", en overgoten met veel "The Flinstones", waardoor het hele gezin kon meegenieten. Dit weekend is het 25 jaar geleden dat "Dinosaurs" in de VS voor het eerst op tv te zien was, een serie die ook in Vlaanderen, zij het vele jaren later, een trouwe fanbase wist op te bouwen. Heikele thema’s werden niet vermeden en werden op een vaak ironische en sarcastische manier bij de kijker, hoe jong ook, ingelepeld. Het gezin Sinclair bleek een heuse verademing te zijn in de animatiewereld, gedomineerd door actiefiguurtjes en Barbie-vehikels.

Het gezin bestond uit vader Earl, moeder Fran, zoon Robbie, dochter Charlene en baby Baby, en leefde ruim 60 miljoen jaar voor Christus. Hoe "basic" het leven er in die tijd ook zou uitgezien hebben, de Sinclairs kregen af te rekenen met thema’s als seksisme, aanrandingen, masturbatie, religie, druggebruik, gebruik van anabole steroïden en vrouwenrechten. Om uiteindelijk uit te sterven in de IJstijd, ten gevolge van "global cooling" na het verwaarlozen van het milieu.

Een van de meest opmerkelijke figuren uit deze serie van Muppets-bedenker Jim Henson was ongetwijfeld de gespierde baby Baby, die vooral het leven van vader Earl ondraaglijk maakte, omdat hij "not the mama" is. "Lief en hulpeloos, maar tegelijkertijd erg gevaarlijk", zo omschreef scriptschrijver Kirk Thatcher hem, wat dan weer met een van Baby’s andere bekende uitspraken, "I'm the baby. Gotta love me", onderstreept werd.

De stem van Baby werd geleverd door Kevin Clash, die met zijn hand er ook voor zorgde dat de mond van de pop bewoog. "Een niet zo makkelijke taak, omdat Baby erg expressief is. Mijn andere arm is dan achter op mijn rug vastgemaakt. Mijn lichaam wordt dan verborgen gehouden onder het decor of achter een frigo of waar dan ook, zolang je het maar niet te zien krijgt", aldus Clash in november 1991 op nieuwswebsite The Baltimore Sun, "In tegenstelling tot de andere poppen bij wie de stem pas later wordt toegevoegd, is mijn stem op het moment van de opnames zelf al te horen." Clash was een tijdlang ook de stem van Elmo uit "Sesame Street".

De nu 55-jarige Clash tijdens een filmscreening in Boston in 2011: "Baby had geen enkel respect voor zijn familie. Maar dan ook geen enkel. Hoe brutaal kan je zijn als "Not the mama" de zin is die je het meest gebruikt. Het was geweldig dat ik Baby mocht zijn. Een prachtig programma met topschrijvers die later bijdragen leverden voor onder meer "Roseanne". "

U kunt hier beneden nog even herinneringen ophalen met een compilatie van Baby’s beste momenten, inclusief zijn "Not the mama" en "Gotta love me":

lees ook