Astronaut loopt vanuit de ruimte de marathon in Londen

Nadat hij het startschot had gegeven voor de marathon in Londen, heeft de Britse astronaut Tim Peake ook zelf de afstand van 42 kilometer afgelegd. Hij legde de marathon vanuit de ruimte af in 3 uur en 35 minuten.

In Londen was op grote schermen te zien hoe Peake de deelnemers van de marathon succes wenste. Zelf verscheen hij ook aan de startlijn, al bevond die startlijn zich honderden kilometers hoger dan die in Londen.

Peake werd voor de marathon met elastieken banden vastgemaakt aan de loopband in het Internationaal Ruimtestation ISS (zodat hij niet zou gaan zweven). Via een soort van virtual reality-video werd het hele parcours van de marathon nagebootst. Hij kon ook in real-time symbooltjes zien van enkele deelnemers in Londen, aldus CNN. Die deelnemers gebruikten daarvoor een speciale app.

Voor zichzelf had Peake een tijd van vier uur vooropgesteld. Hij overtrof zichzelf en eindigde op 3 uur 35 minuten en 21 seconden. Een hele prestatie, want volgens Patrick Jaekel, de trainer van het Duitse astronautencentrum EAC, is zo'n marathon lopen in de ruimte veel lastiger dan op aarde. "Het is ongeveer hetzelfde als een marathon lopen met een rugzak van twintig kilogram op de schouders."

Peake is niet de eerste astronaut die een marathon aflegt in de ruimte. Sunita Williams van NASA liep in 2007 al de Boston Marathon mee vanuit de ruimte. Zij deed er toen 4 uur en 24 minuten over. Peake mag zich dus wel aan een vermelding in het Guinness Book of Records verwachten.

Meest gelezen