Doel 3 heropgestart, maar ongerustheid in buurlanden groeit

De kernreactor Doel 3 is vanmorgen heropgestart. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. De centrale was donderdagnamiddag automatisch stilgevallen na een probleem met een testprogramma. Maar na Duitsland vraagt nu ook Luxemburg dat de scheurtjesreactoren worden stilgelegd.

"Doel 3 werd rond 5 uur deze ochtend heropgestart. In de loop van de dag gaan we naar 100 procent capaciteit", aldus woordvoerster Geetha Keyaert.

Het probleem werd veroorzaakt omdat twee testprogramma's tegelijkertijd uitgevoerd werden op de turbine, zo meldde Engie Electrabel eerder. De uitbater moest de nodige correctieve stappen ondernemen aan het testprogramma.

Scheurtjesreactor

Doel 3 is een van de twee zogenoemde scheurtjesreactoren. De reactor werd op 20 december 2015 heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. In de zomer van 2012 werden duizenden onzuiverheden of "scheurtjes" ontdekt in de stalen wand van de reactorkuip. Midden 2013 werd de reactor weer opgestart, maar nog geen jaar later lag hij alweer stil, omdat er nieuwe problemen waren opgedoken.

Na de heropstart eind 2015 werd de reactor amper vier dagen later opnieuw stilgelegd, wegens een lek aan een lasnaad in het niet-nucleaire gedeelte. Nu was de reactor sinds 6 januari weer actief.

Luxemburg sluit zich aan bij Duitse vraag om reactor te sluiten

Doel 3 is op zijn zachtst gezegd niet echt populair in het buitenland. De buurlanden Nederland en Duitsland lieten eerder al hun ongerustheid blijken over de veiligheid van de reactor. De Duitse minister van Energie vroeg de Belgische regering al om de reactor te sluiten, en nu heeft ook Luxemburg zich aangesloten bij de Duitse vraag om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw stil te leggen, zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid van de scheurtjesreactoren. 

Het FANC ziet echter geen reden om de reactoren te sluiten en beklemtoont dat alle reactoren voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. 

Van de zeven reactoren in Doel en Tihange liggen momenteel Doel 1 en 2 nog stil. Doel 1 werd op 13 april stilgelegd voor herstellingswerken, die meer tijd in beslag nemen dan eerst aangekondigd. De heropstart van Doel 1 is nu voorzien eind mei. Doel 2 ligt ook stil, maar voor een gepland onderhoud.