Extreemrechtse presidentskandidaat op één in Wenen

Norbert Hofer van de extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) lijkt op weg om de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen te winnen. Volgens exitpolls zou hij 37,3 procent van de stemmen. Nu al is zeker dat er op 22 mei een tweede ronde komt, maar voorlopig is het nog niet duidelijk tegen wie Hofer het zal moeten opnemen.

De overwinning van Hofer geeft aan dat de FPÖ heeft gescoord met standpunten tegen immigratie en tegen de Europese Unie. Veel Oostenrijkers zijn het niet eens met het vluchtelingenbeleid van de regering van de sociaaldemocratische SPÖ en de christendemocratische ÖVP en hebben blijkbaar een proteststem uitgebracht.

Bij de tweede ronde op 22 zal Hofer het moeten opnemen tegen een onafhankelijke kandidaat: de 72-jarige professor Economie Alexander van der Bellen, een onafhankelijke gesteund door de Groenen, en de 69-jarige juriste Irmgard Griss, ook een onafhankelijke kandidate.

De kandidaten van de SPÖ (Rudolf Hundstorfer) en van de ÖVP (Andreas Khol) halen onvoldoende stemmen en vallen uit de boot voor de tweede ronde.

De winnaar volgt Heinz Fischer (SPÖ) op als bondspresident. Na twaalf jaar in het ambt, mocht die zich niet meer kandidaat stellen. De functie van president is vooral een ceremoniële functie in Oostenrijk.