FANC: "We staan recht in onze schoenen over veiligheid kerncentrales"

De binnen- en buitenlandse bezorgdheid over de veiligheid van onze kerncentrales is volledig onterecht. Dat heeft FANC-topman Jan Bens gezegd in "De zevende dag". "We hebben drie jaar lang onderzocht of de reactorvaten standhouden in ongevalsituaties en de conclusie is ondubbelzinnig."

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is een onafhankelijk orgaan dat de veiligheid van onder meer de kerncentrales in ons land bewaakt. Over die veiligheid is er steeds meer bezorgdheid te horen, zowel in binnen- als in buitenland, door de vele storingen in de centrales, waardoor die geregeld stilliggen.

Volgens directeur-generaal Jan Bens is het echter normaal dat industriële installaties af en toe eens stilvallen. Omdat er in ons land zeven kerncentrales zijn, komen die incidenten dus geregeld in het nieuws. Dat betekent echter niet dat de kerncentrales niet veilig zouden zijn, benadrukt Bens. "Er zijn geen technische redenen om bezorgd te zijn."

Bens wijst er op dat het FANC samen met binnen- en buitenlandse experts drie jaar lang heeft onderzocht of de reactorvaten standhouden in ongevalsituaties. "En de conclusie is zeer ondubbelzinnig: ze houden stand." Meer tests, zoals Duitsland vraagt, zullen die beslissing niet beïnvloeden, voegt hij er nog aan toe. "Ze zullen enkel de kennis verhogen."

Volgens Bens zijn de studies die in ons land zijn gevoerd, overigens twee dagen lang volledig uitgelegd aan collega's uit zo'n 25 landen. "We hebben op alle vragen kunnen antwoorden en er is niets gezegd dat wij zelf nog niet hadden opgemerkt. We staan recht in onze schoenen."