Homans en Beke verenigen zich voor een "wij-beleid"

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) en CD&V-voorzitter Wouter Beke willen samen werken aan een wij-beleid in plaats van een wij-zij-beleid. Dat hebben ze gezegd in "De zevende dag". Hun debat leek zo veel meer nuance te brengen dan het debat dat deze week in opiniestukken werd gevoerd.

Homans is het beu om elke dag te moeten horen hoe "racistische en discriminerende Vlamingen" nieuwkomers alle kansen op integratie ontnemen. Dat schreef de Vlaamse minister deze week in een opiniestuk. De toon van de minister verbaast me en ik vind die ook niet correct, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke in een opiniestuk, alsook in "Villa politica". Waarop Homans gisteren nog een keer uithaalde naar een "pamperbeleid" waar ook CD&V zich schuldig aan zou maken.

Beide partijen zaten vanochtend aan tafel voor een debat in "De zevende dag". De grote vraag? Waar Homans leest dat zowat elke Vlaming racist is. "Er was deze week een opiniestuk die duidelijk de link had gelegd. En ook in de debatten van de laatste tijd komt telkens het argument van discriminatie en racisme altijd terug", reageerde Homans. "Als ik bv. in de mars (tegen terreur en haat, nvdr.) van vorige week pancartes zie met: "Stop terrorisme" en "Stop racisme", dan legt men de link en dat is verkeerd, ook al bestaat het."

"Heeft iedereen gelijke kansen?"

"Ik ben blij dat minister Homans erkent dat er discriminatie en racisme is en dat daar aan gewerkt moet worden", reageerde Beke. "De aanslagen van 22 maart kunnen ook niet vergoelijkt worden. Geen enkele religie, geen enkele achterstelling kan daar een verklaring voor zijn." Maar daar ging volgens Beke het debat niet over. "Het debat gaat over: krijgt iedereen in onze samenleving gelijke kansen en dan zeg ik: dat is niet waar. Het is niet voldoende om te zeggen: je hebt de kans gekregen om naar school te gaan en je moet voor de rest maar je plan trekken. Er is een individuele verantwoordelijkheid, maar ook een verantwoordelijkheid van de samenleving."

Homans stemde meteen in. "Heeft iedereen gelijke kansen? Neen. Moeten we voor sommige groepen een tandje bijsteken? Ja. Maar dit debat ging over mensen met een migratie-achtergond. Ik heb gezegd dat we als overheid kansen moeten geven, maar dat zij ook de kansen moeten nemen. Er zijn echter ook verkeerde signalen die worden gegeven: zo wordt er meer en meer gezegd - ook vanuit het middenveld - dat mensen met een migratieachtergrond geen moeite moeten doen om te solliciteren of om een huis te zoeken. Je geeft dan een signaal dat de Vlamingen hen niet moeten."

Pamperbeleid

Een pamperbeleid, noemde Homans dat eerder deze week. En ook de CD&V-voorzitter zou zich daar schuldig aan maken. "Als ik lees dat Homans zegt dat ik vind dat de overheid de mensen met migratieachtergrond alle kansen moet geven en dat die laatsten maar moeten wachten tot hen alles op een zilveren schoteltje wordt aangeboden: ik heb dat nooit gezegd; Ik ben niet voor een pamperbeleid, ik heb in mijn leven alleen mijn drie kinderen gepamperd."

"U heeft in Molenbeek een project goedgekeurd om in het kader van de deradicalisering een circusschool te subsidiëren", ging Beke verder. "Ik stel niet in twijfel dat dat een goed project is. Ik zou ook kunnen zeggen dat dat een pamperbeleid is en ik zou me ook kunnen afvragen: denkt u nu echt dat u zo aan deradicalisering kan werken. U zal goede afwegingen hebben gemaakt. U geeft alleen zelf aan dat op dat vlak nuance geboden is."

Uiteindelijk schaarden beide partijen zich achter een wijbeleid. "Ik wil ook naar een wij-beleid gaan", aldus Homans. "Ik wil ook niet meer blijven spreken over verschillende gemeenschappen." "Dan vindt u in mij een partner", besloot Beke.