Olievlek voor kust van Italiaanse Riviera en Côte d'Azur bijna opgelost

De olievlek van zo'n 2 kilometer lang en 500 meter breed voor de Italiaanse Riviera heeft zich grotendeels opgelost en is geen gevaar meer voor de Italiaanse kust en de Franse Côte d'Azur. Dat hebben de havenautoriteiten van Genua laten weten. Een en ander is te danken aan de hevige regenval.

Vorige zondag barstte een ondergrondse pijpleiding van de raffinaderij Iplom nabij Genua, waarbij er olie in twee kanalen en de rivier Polcevera terecht kwam. De hulpdiensten slaagden erin een voorlopige dijk op te werpen en zo te verhinderen dat de olie zich verder verspreidde, maar hevige regen in de nacht van vrijdag op zaterdag vernielde een stuk van die dijk.

De olievlek verplaatste zich gisteren langzaam naar het westen van de haven van Genua. De vrees bestond dat de stranden in de grensregio tussen Italië en Frankrijk vervuild zouden geraken. Genua ligt te midden van de Italiaanse Riviera, vlak bij bekende badplaatsen als Portofino en het natuurgebied Cinque Terre.

Maar het gevaar lijkt stilaan geweken: de olievlek raakt stilaan opgelost.  "De olievlek gaat niet naar Frankrijk. De situatie lijkt onder controle", klinkt het bij havencommandant Giovanni Pettorino. Dat is uiteraard goed nieuws voor de toeristische sector rond Genua en in het zuiden van Frankrijk.