Sanders: "Enkele voorverkiezingen verloren omdat armen niet stemmen"

Bernie Sanders denkt dat hij verschillende voorverkiezingen verloren heeft van Hillary Clinton, zijn Democratische rivale in de race naar het Witte Huis, "omdat de armen niet stemmen". Dat heeft de senator uit Vermont gezegd in het tv-programma "Meet the press" op NBC, dat vandaag wordt uitgezonden.

De strijd tegen ongelijkheid staat wel centraal in de campagne van de linkse Democraat, maar toch verloor Sanders in 16 van de 17 staten waar de loonkloof het grootst is. "Dat komt omdat de armen niet stemmen", antwoordde hij daarover in het programma "Meet the Press" op NBC. "Het is een trieste realiteit van de Amerikaanse maatschappij", aldus Sanders, die hij wil veranderen.

Sanders wees er voorts op dat hij erin geslaagd is vele jongeren voor zijn ideeën te winnen, maar dat hij het moeilijker heeft bij de bescheiden inkomens. Tijdens de verkiezingen in 2014 ging 80 procent van de armen niet stemmen, aldus Sanders. Indien de opkomst bij de verkiezingen hoger zou zijn, zou het land drastisch kunnen veranderen, luidt de boodschap.

Sanders scoorde tot nu toe veel beter dan verwacht, maar ligt wel achterop in de strijd voor het Democratische ticket voor de presidentsverkiezingen. Afgelopen week verloor hij de staat New York van zijn rivale Clinton. Dinsdag staan er vijf voorverkiezingen op de agenda: Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island. De peilingen geven Clinton de zege in de vijf noordoostelijke staten.