Thomas Vanderveken wil "asbestcertificaat" voor elke woning

Thomas Vanderveken pleit voor een certificaat dat aangeeft of een woning al dan niet asbest bevat. De presentator getuigde vanmorgen in het Radio 2-programma "De rotonde" over hoe zijn vader overleed aan de gevolgen van longvlieskanker.
© VRT Bart Musschoot

Als Vanderveken over zijn vader Ugo Prinsen praat dan wordt hij nog altijd kwaad. De acteur overleed in 2004 aan longvlieskanker, een gevolg van blootstelling aan asbest.

Twee dingen storen Vanderveken. Zo wisten de fabrikanten van asbest volgens Vanderveken al heel lang dat asbest gevaarlijk is. "Tot op de dag van vandaag wordt er asbest geproduceerd in de wereld. Dat is een schande", zegt hij. "Bovendien zit er nog flink wat asbest in onze huizen en in onze omgeving en is er geen enkele meldingsplicht hierover als je bijvoorbeeld een huis koopt."

Er zit nog altijd meer dan 3,5 miljoen ton asbest in de Vlaamse huizen en woningen. Veel oude golfplaten zitten vol gebonden asbest. En onder meer rond oude verwarmingsbuizen vind je vaak isolatie met asbest, mogelijk binnen het bereik van kinderen.

Het Radio 2-programma "De inspecteur" gaat morgen verder in op het voorstel van Vanderveken. De Vlaamse overheid gaf in 2014 de opdracht aan OVAM om een plan uit te werken rond asbest. De inspecteur zoekt uit hoe het daarmee staat en legt ook het idee van een asbestcertificaat voor aan Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).