Turkse politie laat Nederlandse columniste Ebru Umar vrij

De Turkse politie heeft Ebru Umar vrijgelaten. Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, werd eerder in Turkije door de politie meegenomen, naar eigen zeggen "vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan". Umar mocht in de loop van de middag het politiebureau in Kusadasi verlaten. Ze moet voorlopig wel in Turkije blijven. "Landarrest", tweet ze.

Gisteravond werd Umar door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Op Twitter schreef ze: "Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap." Wat precies de aanleiding was, is nog niet bekend.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde de zaak op de voet, een woordvoerster liet weten dat er "direct na de arrestatie nauw contact is geweest met Umar". Ook de Nederlandse premier Mark Rutte had contact gehad met de columniste, zo schreef hij op Twitter.

Rond de middag was er het gerucht dat Umar vrij was. Maar op Twitter sprak Umar dat zelf tegen. "Ik ben niet vrij. Ik moet mee naar het ziekenhuis". Tegenover Metro, een van haar werkgevers, liet de columniste weten dat ze naar het ziekenhuis moest om te bewijzen "dat ze niet is mishandeld". De krant meldde bovendien dat haar laptop in beslag werd genomen.

Intussen is Umar dus wél een vrije vrouw, maar ze mag het land niet uit. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft intussen ook contact gehad met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. "Dit raakt direct aan onze kernwaarden van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid", tweette Rutte na afloop.

"Go fuck yourself"

Umar neemt op Twitter geen blad voor de mond en schreef afgelopen week een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer: "maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Umar en Rutte op Twitter: