"De inspecteur" en "Klimax" vallen in de prijzen

Het Radio 2-programma "De inspecteur" en "Klimax" van VTM Kzoom hebben de persprijzen van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) gewonnen. Ze werden vandaag uitgereikt door minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR).
©Joost Joossen

Aan Nederlandstalige kant vielen het programma "Klimax" van VTM Kzoom en het radioprogramma "De Inspecteur" van VRT-zender Radio2 in de prijzen. In de categorie Documentaire/Film ging de prijs naar "Duurzaam duurt het langst" van Stijn Van Baarle.

De FRDO-persprijs duurzame ontwikkeling" gaat afwisselend naar de geschreven pers en naar de audiovisuele media. Dit jaar kwamen, radio-, tv- of filmreportages in aanmerking die vorig jaar uitgezonden werden en handelden over klimaatverandering.

In de categorie televisie won het programma "Klimax" van VTMKZOOM. Dat programma telde acht afleveringen rond een klimaatthema, met reportages, tips en experimenten op maat van kinderen tot 12 jaar. De jury wilde met de prijs ook zijn waardering uitspreken voor de inzet van weervrouw Jill Peeters om het brede publiek bewust te maken van de klimaatverandering en zijn gevolgen.

In de categorie radio ging de prijs naar "De Inspecteur", het populaire consumentenprogramma op Radio2 (VRT). Dat organiseerde in aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs een "week van de hernieuwbare energie". Volgens de jury wist "De Inspecteur" het publiek "te boeien met getuigenissen en concrete toepassingen".

In de categorie "film/documentaire" ging de prijs naar "Duurzaam duurt het langst", een documentaire die Stijn Van Baarle maakte in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant. De documentaire stelt vier klimaatprojecten in Vlaams-Brabant voor.

Aan Franstalige kant vielen "Le climat et moi (radio, RTBF), "Alors on change" (televisie, RTBF) en "Les Liberterres" (film van Jean-Christophe Lamy en Paul-Jean Vranken) in de prijzen.

Meest gelezen