Muziek stimuleert de taalontwikkeling van je baby

Baby's die op jonge leeftijd ritmes ontdekken via muzikale spelletjes ontwikkelen later in hun leven makkelijker taalvaardigheid. Tot die conclusie zijn Amerikaanse onderzoekers gekomen na een opvallend experiment. Een vroege kennismaking met muziek heeft een invloed op de ontwikkeling van de taalgebieden in de hersenen, zo blijkt.
© Image Source, all rights reserved.

In totaal deden 39 baby's van 9 maanden oud mee aan het Amerikaanse onderzoek. Ze werden ingedeeld in twee groepen. 20 baby's moesten ritmes van typische kindermuziek naspelen op een trommel. De 19 andere kinderen speelden met "niet-muzikaal" speelgoed, zoals auto's, blokken en knuffels. In totaal werden er op één maand tijd ongeveer een tiental speelsessies van telkens een kwartier georganiseerd.

De wetenschappers merkten na hersenscans aan het einde van de testmaand een verschil in hersenactiviteit tussen beide groepen. Bij de muzikale groep werd er meer activiteit gemeten in de hersengebieden die instaan voor het detecteren van patronen. Die vaardigheid speelt ook een belangrijke rol bij het leren van een taal.

Verband tussen ritme en taal

"Dit is de eerste studie met jonge baby's die lijkt uit te wijzen dat ritmepatronen in muziek de taalvaardigheid stimuleren, en meer bepaald de vaardigheid om patronen te ontdekken in gesproken taal", zegt auteur Christina Zhao, postdoctoraal onderzoeker aan de University of Washington's Institute for Learning and Brain Sciences (I-LABS).

"Dit betekent dat een confrontatie met muziek op jonge leeftijd een breder effect kan hebben op de cognitieve vaardigheden. Als die vaardigheid op jonge leeftijd kan worden aangescherpt, heeft dat mogelijk in de verdere ontwikkeling van kinderen nog een effect op hun algemene leervaardigheid. Onze kleinschalige studie toont in elk geval aan dat de effecten van muziek verder reiken dan de ontwikkeling van louter muzikale vaardigheden", besluit Zhao.

Dit onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, een Amerikaans wetenschapsmagazine.

Meest gelezen