Vlaamse regering naar Cassatie in proces Klimaatzaak

De Vlaamse regering gaat in Cassatieberoep tegen de beslissing om het proces dat Klimaatzaak heeft ingesteld in het Frans te voeren. Dat heeft minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement na een vraag van Hermes Sanctorum (Groen).
Maxime Anciaux - All rights reserved

Vzw Klimaatzaak heeft samen met bijna 10.000 mede-eisers een rechtszaak aangespannen tegen de vier overheden die bevoegd zijn voor milieu en klimaat: de federale overheid, het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Omdat drie van de vier gedagvaarde partijen in Brussel zijn gevestigd en het Waals Gewest in Namen, moet het proces in het Frans worden gevoerd. Dat oordeelde een speciaal college van zes rechters van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg eerder dit jaar.

Die beslissing is niet naar de zin van de Vlaamse regering. "Op basis van de taalwet vinden wij het normaal dat deze zaak behandeld wordt voor een Nederlandstalige rechtbank", zei Schauvliege dinsdag. "De Vlaamse regering heeft dan ook beslist in Cassatieberoep te gaan, de opdracht is gegeven aan de advocaten."

"U lijkt echt te kwader trouw te zijn, want het gaat hier alleen over de taalwetgeving", reageerde Sanctorum. "Ik kan hier alleen maar uit opmaken dat dit een moedwillige poging is om een uitputtingsslag te leveren. In Nederland is er al lang een uitspraak, hier zijn we alleen nog maar over taal bezig."

Meest gelezen